Stará fara se proměnila na středisko práce s mládeží

21. listopadu 2012, ostatní, přečteno: 4579×

Vzhledem k tomu, že Farnost sv. Martina v Blansku má nyní k dispozici nový objekt s přilehlým a velmi účelně řešeným dvorem, obrátila jsme se na pátera Jiřího Kaňu, faráře římskokatolické církve, aby nám přiblížil, jakým způsobem se v současnosti využívají původní farní prostory.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Naše setkání proběhlo v příjemném prostředí tzv.,,nové fary", která je součástí celého komplexu blanenské farnosti, jenž nese příznačný název ,,Centrum svatého Martina".

,,Život na naší farnosti se nesoustředí pouze na kostel, ale kromě duchovního života jako takového se do centra naší pozornosti nutně dostává především problematika volného času mládeže," začíná své vyprávění P. Jiří Kaňa.

,,Snažíme se najít prostor a optimální podmínky pro práci s mládeží, pro křesťanskou výchovu, i když naše dveře jsou otevřeny všem a bez rozdílu, ať už věřícím či nevěřícím. Před deseti lety byla v Blansku otevřena pobočka Kolpingova hnutí, které bylo založeno v Německu. Prvopočáteční myšlenkou jeho zakladatele byla především podpora řemeslné výroby a vytvoření optimálních podmínek k tomu, aby se mladí lidé mohli vyučit v oboru" pokračuje.

,,Toto se nám stalo inpirací při rozhodování, jakým způsobem bude stará fara využita. V současné době zde pracuje několik kroužků pro děti a mládež, které dříve musely fungovat v provizorních podmínkách. První patro obývá Skaut, v přízemí se pak střídají řemeslné kroužky v rámci Kolpingovy rodiny. Jako vedoucí v nich pracují dobrovolníci z řad dospělých, samozřejmě bez nároku na odměnu," zdůrazňuje Kaňa a záhy dodává: ,,Základní podmínkou pro všechny zájemce o práci v nich je dodržování základních pravidel, jako jsou především respekt k vedoucím, ale i sobě samým a vůbec slušné chování jako takové."

Výhodou Centra sv. Martina je jistě fakt, že nepodléhá státnímu režimu, tedy žádným celostátně daným omezením, snad s výjimkou kapacitních možností jednotlivých místností a ohledem na pedagogické možnosti vedoucích. V tomto školním roce zde fungují následující kroužky:

  • Kroužky leteckých modelářů I a II
  • Výtvarný kroužek
  • Kroužek ,,tvořivé ruce"
  • Elektrotechnický kroužek
  • Řezbářský kroužek
  • Zámečnický kroužek
  • Divadelní kroužek
  • Zahradnický kroužek
  • Kroužek chovatelů ovcí
  • Klub pohybových aktivit mládeže v přírodě

Abychom lépe poznali, jakým způsobem tyto kroužky fungují, navštívila jsme jeden z nich, a to ten, ve kterém se rodí noví řezbáři. Našla jsem tu při práci 4 šikovné chlapce ve věku od 9 do 15 let. Není pro ně obtížné zhotovit různé výrobky z klasické dřevořezby jako např. spirály, plastiky, reliéfy apod.

řezbářský kroužek Kolpingovy rodiny

Výtvory dětí, které pracují ve zmíněných kroužcích, jsou pravidelně vystaveny před Vánocemi v Katolickém domě. 

,,V prostorách staré fary se našlo i místo pro aktivity Charity Blansko, funguje zde např. SENIOR point, který své služby směřuje již dle názvu ke starším lidem, nebo i hlídání dětí Všudybýlek v rámci Klubu Ratolest, který se věnuje naopak těm nejmenším," vysvětluje P. Kaňa.,,Nemohu opomenout ani náš farní sbor Martini Band, který zde má k dispozici velmi pěknou zkušebnu."

V současné době jsou tedy veškeré prostory na blanenské faře plně využity, i když výhledově zde uvažují o založení kroužku mladých včelařů, pro který by tu byly ideální podmínky na farním dvoře. Právě ten zde slouží mj. i jako soukromý park, kam se mohou uchýlit rodiče nebo prarodiče s dětmi, které tu najdou spoustu přírodních prvků na hraní. Samozřejmostí je i dostupnost sociálního zařízení.

Za rozhovor poděkovala Jana Navrátilová