Světýlka šla za svatým Martinem

20. listopadu 2012, ostatní, přečteno: 3444×

I letos se za svatým Martinem vydaly stovky dětí se světýlky.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Tato akce si mezi rodiči s malými dětmi získává rok od roku větší oblibu. Na větší počet účastníků se každoročně připravují také organizátoři. Letošní počet je ale překvapil. „Letos šly celé rodiny, asi protože byla sobota. Průvod byl tak dlouhý, že jsme šli přes přechod u aquaparku asi 20 minut,“ říká Petra Veselá z Klubu Ratolest.

světýlka na přechodu
Přechod u aquaparku. Foto: Vladimír Vaněk

Ještě před odchodem od Centra "PRO" rozdávali dětem omalovánku, na jejíž druhé straně byl text písničky pro svatého Martina. Jak docházely skupinky ke kostelu, předávaly skautům svíčky, z níž měli sestavit zářící vánoční vločku. Kvůli silnému větru se to ale letos nepodařilo.

světýlka u kostela

Někdo se vydal schovat se před větrem do kostela, v němž hrál a zpíval Martini band, někdo šel na dvůr, kde všechny přivítal sv. Martin na bílém koni. Děti mu na oplátku zazpívaly písničku a skauti jim pak rozdávali perníčky. Jenže účastníků bylo letos tolik, že 600 připravených kusů ani pro všechny nestačilo. „Myslím, že bylo registrovaných asi 800 rodin, dvou až tříčlenných skupinek, které se vydaly na pochod,“ odhadoval počet účastníků farář Jiří Kaňa.

farní dvůr
Zaplněný farní dvůr – přivítání sv. Martina.

red