Žáci si vybírali studijní obory na středních školách

26. listopadu 2012, ostatní, přečteno: 4026×

V pátek 16. listopadu se v Dělnickém domě konala Burza středních škol, která žákům osmých a devátých tříd základních škol nabídla na výběr ze 30 středních škol z Blanenska i vzdálenějších regionů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Zájemci z řad vycházejících žáků na burze získají aktuální informace o obsahu a podmínkách studia na středních školách v Blansku, Tišnově, v Letovicích, Brně, Boskovicích a v dalších, ještě vzdálenějších městech. Při pohledu do sálu se ale nezdá, že by u stánků bylo plno. Jen sem tam se trousí skupinka dětí, výjimečně dorazí část třídy.

burza škol

Žádná škola si ale nemůže dovolit na akci chybět. „To je snad povinností každé školy, aby se zúčastnila takové burzy škol, protože ta, která by chyběla, přijde do řečí, že s ní něco není v pořádku a podobně,“ odpovídá na otázku, zda je návštěva burzy v Blansku pro ně přínosem, Jan Pořízek z letovické Masarykovy školy práce.

Kromě burzy v Blansku nechybí jejich škola ani na burzách ve Svitavách a v Boskovicích. Může tedy srovnávat a vyzdvihuje především burzu ve Svitavách: „Tam je to vyloženě zavaleno žáky devátých tříd z celého okresu Svitavy. Dojíždí tam hromadně autobusy. Tady se mně spíš zdá, že zde vyhlížíme žáky ze škol. Je jedna hodina a byli zde jen ze dvou základních škol v Blansku. Z ostatních škol okresu dorazilo jen několik žáků s rodiči.“

stánek

Za stoly u jejich stánku nesedí jen kantoři, ale hlavně studenti školy. O tom, že jsou pro žáky devátých tříd přijatelnější než učitelé, Jan Pořízek nepochybuje: „Máme zde osm studentů z pěti oborů. Jsem přesvědčený, že děcka jsou schopna říct deváťákům vše o škole přijatelnější a bližší mluvou než my. Protože oni kantorů mají ze škol plný zuby a nevěří jim. Je to úplně o něčem jiném, když se děcka ptají děcek a ty jim o tom vypráví. Jedinou podmínkou je, že to musí být studenti, kteří jsou schopni o škole mluvit pěkně a na škole se jim líbí.“

Případné zájemce informují o škole a především je zvou na dny otevřených dveří, protože rodiče i děti se tak podívají na vybavení a výuku přímo ve třídách. A to je pro rozhodnutí, kde dál studovat, rozhodující.

vedení města
Na zahájení burzy nechyběli zástupci vedení města.

Burzy však nejsou jediným způsobem, jak oslovit končící žáky základních škol. Nejen tato střední škola, ale i mnoho dalších míří přímo mezi ně, pořádají exkurze nejen po školách, ale i po výrobních provozech z daného oboru. Jednou z takových škol je SOŠ a SOU Blansko, která má na toto letos přímo vypracovaný projekt.

„Díky projektu se žáci základních škol dostávají na exkurze do školy. Projekt je obsahově zaměřen profesně, tedy na elektrotechnická, strojírenská řemesla a je takovou trojdohodou naší školy, základní školy a firem strojírenského charakteru,“ seznamuje se zaměřením projektu vedoucí učitel odborného výcviku elektrotechnických předmětů Miroslav Opletal.

Škola zve žáky na exkurzi, která je takového spíše pracovního charakteru, kdy si mohou řemeslo přímo odzkoušet. Představí jim školu i jednotlivá řemesla. Potom si zasednou na pracoviště žáků a s jejich pomocí si vyzkouší např. technologii pájení nebo spuštění CNC stroje apod.

stánek SOŠ a SOU Blansko

Třetí formou je návštěva firem, především těch v nedalekém okolí. „Snažíme se rozšířit obzor žáků základních škol o fyzické poznání profese. Protože mají teoretické poznání nebo virtuální pomocí počítače. Praktické ukázky přinesou větší úspěšnost, abychom do těchto technických profesí získávali více mladých lidí,“ je Opletal přesvědčený o účinnosti podobných akcí.

Burza je dle jeho zjištění od rodičů i žáků jednou z forem, kde čerpají informace o školách. Zarazil se však nad tím, jak se k ní staví základní školy. „Srovnám-li návštěvnost s loňským rokem, zdá se účast vyšší. Srovnám-li ji s obdobím 4–5 let zpátky, je podstatně nižší. Dříve jsme byli zvyklí, že sem přišla třída s učitelem. Dnes se zdá, že je vše na dobré vůli žáků, kterým se dá volno, aby mohli navštívit tuto burzu. To už je ale záležitostí každé školy, jak si to zorganizuje a samozřejmě se mohl projevit i vliv generačních ročníků.“

stánek gastronomické školy