Město Blansko a Místní akční skupina MAS Moravský kras o. s. podepsaly Memorandum o spolupráci

20. prosince 2012, zprávy z MěÚ, přečteno: 3653×

Dlouhodobým zájmem města Blanska, vyplývajícím i z připravovaného Strategického plánu rozvoje města na léta 2013 – 2023, je vstup do Místní akční skupiny Moravský kras o. s. (dále jen MAS).

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Místní akční skupina vytváří podmínky na podporu trvale udržitelného rozvoje regionu, jehož území je vymezeno katastrálními územími členských zemí Spolku pro rozvoj venkova Moravský kras a mikroregionů Časnýř, Drahanská vrchovina, Protivanovsko a Černohorsko.

Toho chce docílit partnerstvím neziskových organizací s podnikatelskými subjekty, školskými zařízeními a samosprávami jednotlivých obcí v regionu. Pracuje na principu metody LEADER+. Ten je založen na místním partnerství, na jednotné místní rozvojové strategii, má výrazně decentralizované řízení a financování (sami zástupci místních organizací si určují, na které aktivity se zaměří). Opírá se o přístup „zdola nahoru“. To znamená, že nejvyšší hodnotu má to, co lidé žijící ve vymezeném území společně určí jako prioritu a jednotlivě realizují.

Finanční prostředky z programu LEADER jsou následně určeny na podporu projektů žadatelů, kteří mají provozovny na území MAS. Již dnes jsou mezi nimi žadatelé, kteří mají své bydliště v Blansku. Po vstupu Blanska do MAS budou moci získat prostředky z tohoto programu i subjekty, které mají provozovny přímo na území města.

Rada města Blanska byla na své 34. schůzi v srpnu 2012 seznámena se Strategickým plánem Leader Místní akční skupiny Moravský kras, o. s. pro období 2007 – 2013, a vyslovila souhlas se zařazením území města Blanska do územní působnosti Místní akční skupiny Moravský kras o. s..

Samotný vstup Města Blansko do MAS však předpokládá souhlas Zastupitelstva města Blanska s podáním žádosti o přistoupení k MAS a následné odsouhlasení této žádosti valnou hromadou MAS. Tento souhlas byl dán na zasedání zastupitelstva dne 04. 12. 2012.

Ještě před vstupem však Město Blansko a MAS Moravský kras o. s. uzavřely dne 14.12.2012 Memorandum o spolupráci, které vychází ze zásad LEADERu. Memorandum má sice pouze deklaratorní charakter, ale vyjadřuje snahu a ochotu obou stran ke vzájemné úzké spolupráci.

Podpis memoranda

Z finančního hlediska představuje vstup do MAS pro rozpočet města každoroční výdaj ve formě kapitační platby 5 Kč na jednoho obyvatele. I pro město však vstup do MAS bude představovat určitou finanční výhodu. Již dnes město participuje na projektech financovaných MAS.

Konkrétně jako část nového filmového cestovatelského průvodce Kras – naše společné dědictví – Slavnosti a zvyky v Moravském krasu, bylo v listopadu 2012 natáčeno Vítání sv. Martina. Tento film, financovaný a distribuovaný MAS, tak přináší městu další domácí i mezinárodní propagaci (Slovensko, Maďarsko) bez nutnosti vynakládat vlastní finanční prostředky. Do budoucna se předpokládají další společné projekty v oblasti cestovního ruchu, životního prostředí nebo územního rozvoje.

Vstup města Blansko do MAS by pak měl být přínosem zejména pro místní části Blanska, které si dosud zachovaly svůj venkovský ráz (Klepačov, Lažánky, Hořice, Těchov atd.)

Projekt spolupráce Leader Kras – naše společné dědictví:
Partnerem projektu je slovenská místní akční skupina Občianske združenie KRAS. Inovativním prvkem projektu je společný marketing kulturního dědictví krasových oblastí.
Jak česká, tak i slovenská strana pracují mimo jiné i na vytvoření filmového průvodce, jehož úkolem je přiblížit potenciálnímu návštěvníkovi Moravský i Slovenský kras s jeho historickým dědictvím a rozvíjet jeho identitu, zviditelnit oba regiony, odhalit život na venkově a motivovat návštěvníky k delšímu pobytu. Cílem je dostat se regionu pod kůži – vzbudit v divákovi emoci a pocit pohádkového světa, kde přežívají tradice. V současné době je hotových pět dílů průvodce Moravským krasem (na slovenské straně jsou prozatím hotovy tři díly).

Tématem prvního dílu byla Tradiční a lidová řemesla, ze kterého se mohou diváci dozvědět více o železářství a slévárenství, jež představí Antonín Chaloupka a Milan a Pavel Zouharovi. Tradici vizovického dekorativního pečiva k nám z Valašska přinesla Světlana Tioková, která se jeho výrobě věnuje již přes třicet let. Marie Vágnerová pak hovoří o tradiční výrobě perleťových knoflíků, které se vyráběly z ulit a škeblí nejrůznějších plžů a mlžů, a Marie Pytelová na závěr předvádí výrobu síťovaných rukavic.

Dále pak následují díly Tradiční kuchyně, Historie a památky Moravského krasu, Pohádky a pověsti (s legendou o Macoše, o krysaři z Hammeln, o Čertově skále ve Sloupě a Pokladu na Holštějně). Naposledy se náš štáb vydal do Moravského krasu, aby divákovi vykreslil zdejší zemědělství. Představí se zde kozí farma pan Sedláka, o historii ovocných stromů a jejich odrůd promluví pan Boček s paní Čermákovou. Kamera zabrousí i na ovčí farmu pana Korenka a nechybí ani rybníkářství v Jedovnicích. Posledním dílem průvodce budou Slavnosti a zvyky Moravského krasu

Mezi další aktivity MAS patří vytvoření flash prezentace, jenž se zaměřuje na památky a zajímavosti v jednotlivých obcích. Samozřejmostí je i informační leták se základními informacemi o projektu a s cílem upozornit na elektronická média.

Více informací na adrese www.mas-moravsky-kras.cz.