Připravuje se územní studie středu města Blanska

11. prosince 2012, zprávy z MěÚ, přečteno: 4320×

Stavební úřad MěÚ Blansko, jako Pořizovatel územně plánovací dokumentace, připravil Zadání územní studie pro přestavbovou plochu Územního plánu Blansko P14 – střed města.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V úterý 4. prosince 2012 Zastupitelstvo města Blansko projednalo a 
schválilo Zadání územní studie pro střed města. Toto zadání bude zveřejněno a poskytnuto developerům, kteří mohou představit své záměry na řešení celého prostoru.

Materiál připravoval Ing. arch. Jiří Kouřil, vedoucí oddělení územního plánování stavebního úřadu MěÚ Blansko, který je pořizovatelem územně plánovací dokumentace města.

Můžete občanům přiblížit, co vlastně v území bude?
''Tak to ještě nevíme. Zpracování územní studie je ze zákona úkol pro autorizovaného projektanta – urbanistu, nikoli pro úřad nebo samosprávu."

Ale Vy sám už nějaký názor máte?

"Zadání, které jsem zpracoval, nesmí obsahovat přímé pokyny pro výsledné řešení – nesmí projektovat. Sestavit je v tomto smyslu korektně a pokud možno věcně správně bylo poměrně náročné, a protože jsem v posledním období neřešil jen tento problém, viděl jsem celé území spíše prostřednictvím podkladů – přítomných omezení než skrz nějakou svoji vizi. Územní studii budou řešit týmy projektantů, které si najmou investoři, kteří v území chtějí stavět. Oni mají svou představu, vědí, jaké jsou jejich možnosti. Ostatně proto jsme se s Městem Blansko dohodli na tomto způsobu řešení. "

Na jakém řešení?
"Město Blansko žádnou oficiální a konkrétní představu o výsledné podobě středu města nemá. Byl zde sice zpracován, projednán a schválen regulační plán, ale ten obsahuje jeden zásadní problém a řešení je nutné znovu prověřit. Pokud Město Blansko neví, jaké stavby zde stavět a jak prostor využít, je optimální zeptat se, jestli neexistuje někdo s představou, co by se zde dalo udělat a je ideální, pokud ten, kdo nám takto svůj názor představí, měl na tento záměr vlastní prostředky a je rovněž nutné, aby měl nějakou záruku, že záměr, který takto představí, bude moci realizovat. K tomu zřejmě zvolený proces pořízení územní studie slouží dobře."

Zmínil jste původní regulační plán, proč se nyní řeší územní studie?
"Původní regulační plán z roku 2002 byl zpracován projektantem, který v roce 1997 uspěl v soutěži na střed města. Větší část návrhu se postupně prosazuje, ale území kolem hotelu Dukla zůstalo kvůli majetkovým poměrům nevyřešené. Zastupitelstvo totiž zasáhlo do
projednání a tím i výsledné podoby regulačního plánu pokynem budovu hotelu stabilizovat, neřešit. S tímto rozhodnutím projektant nesouhlasil, ale nakonec jsme se dohodli, že původní záměr bude alespoň naznačen návrhem nového polyfunkčního objektu proti budově bývalého okresního úřadu a takto se nakonec, tedy symetricky, opravil i hlavní
prostor náměstí Republiky s fontánami.

plán středu města

Při zpracování nového územního plánu města projektant doporučoval řešit celé území středu novým regulačním plánem. Toto řešení jsem odmítl, protože je zbytečně komplikované a drahé. Navíc se v širším území už řada věcí vyřešila pod původní dokumentací a poslední problematické území je podle mého názoru právě prostor kolem hotelu. Regulační plán je v některých územích složitý a drahý nástroj, územní studie pro naše podmínky slouží lépe a může jich být vedle sebe hodnoceno víc."

Co se tedy stane s hotelem?
"V území středu města stále platí regulační plán, v němž je budova hotelu Dukla potvrzena a mezi touto budovou a budovou bývalého okresního úřadu a podél ulice Seifertova jsou navrženy samostatně stojící objekty.

V územním plánu vydaném v závěru roku 2011 je však prostor s hotelem označen za přestavbové území, celou plochu je tedy možno řešit znovu, protože územní plán, jako nadřazená dokumentace, některé části regulačního plánu ruší. Znamená to tedy, že půdorysná stopa hotelu již nemusí být respektována a může zde stát úplně jiný a jinak koncipovaný objekt. Jakým způsobem toto řešení ovlivní další části regulačního plánu, tedy stavby plánované podél ulice Seifertova a před Komerční bankou, teprve uvidíme."

Objevily se i názory, že by měl být celý prostor asanován a že by zde
mělo být jedno velké náměstí, co si o to myslíte?
"Střed města již v této podobě v jednom krátkém období byl. Po provedených asanacích původní zástavby kolem potoka zde nakonec stál jen původní hotel, který nakonec ustoupil záměru hotelu nového. Osobně si myslím, že našemu městu by lépe slušely komornější prostory tak, jak o problému uvažovali autoři schváleného regulačního plánu. Střed města nemá velkou rozlohu, navíc je zde celá řada obytných staveb bez obchodního parteru, velkou část prostoru ovládají banky, které určitě nejsou typickým cílem návštěvníků našeho města. Přál bych si, aby do tohoto území vstoupil silný investor, který bude schopen postavit velký objekt nebo skupinu objektů, členěných na části, které mu budou generovat zisk nebo přinejmenším trvalou udržitelnost a části, které mohou být atraktivní z jiného pohledu.

Mohou zde být i byty – je dobré, když ve středu města večer tu a tam svítí nějaké okno, určitě ale musí být řešeno odpovídající parkování a odstavování vozidel. Jen silný investor bude schopen tento problém řešit komplexně a v souladu s výchozím zadáním, že většina aut bude v garážích v podzemí nebo v budovách. Na povrchu by zřejmě měla být pouze parkovací místa s progresivními poplatky, aby byla volná kapacita pro návštěvníky města, kteří se sem přijdou jen porozhlédnout, sednout si na kávu."

Uvažujete o zástavbě velké části prostoru. Nebude to vadit při pořádání
tradičních akcí?
"Jsem přesvědčen, že určitě ne. I pokud v místě vznikne velká stavba, může obsahovat atrium nebo velké vnitřní prostory, které je možné využít. Snad každý se byl alespoň podívat v brněnské Vaňkovce nebo komplexu IBC Na Příkopě. V těchto stavbách můžeme zjistit, že vnitřní prostor nemusí být velký a přitom má překvapivě velkou kapacitu.

Pro záležitosti, které se nemohou odehrát v budovách, jako jsou trhy, sportovní podniky apod., jsou prostory centrální části náměstí Republiky dostatečné, protože jejich organizátory doposud nebyly úplně doceněny navazující prostory Wanklova náměstí a ul. Rožmitálova, které jsou nově opravené a k využití se přímo nabízejí. Pokud mi bude, jako
návštěvníkovi městského centra, nabídnuta možnost projít se uličkami ve větším území, budu mnohem raději než se proplétat totální skrumáží stánků v jednom nepřehledném prostoru. Kdo byl na trzích u příležitosti rozsvěcení vánočního stromu, zřejmě vnímá, o čem mluvím.

Na závěr bych rád dodal, že stejně jako ten budoucí projekt potřebuje svůj čas, bude nějakou dobu trvat, než nám dojde, jak s prostorem hospodařit. Je možné, že jednou
budeme vědět, k čemu se která část prostoru města hodí, k čemu nejlépe slouží. Stánek posunout můžu, prodejce má vždy zájem na tom, aby mohl své zboží nabídnout, ale považuji za krajně neprozíravé stamilionovou investici deformovat nebo dokonce zhatit bazírováním na prostorové organizaci něčeho, co nepotřebuje základy a odehrává se párkrát do roka.
Počkal bych si, co nám investoři předloží a odůvodní. Ostatně právě od toho pořizování územní studie je."

Na otázky redakce ochotně odpovídal Ing. arch. Jiří Kouřil, vedoucí vedoucí oddělení územního plánování stavebního úřadu MěÚ Blansko.