Těchovští dobrovolní hasiči dostali dárek ke 100. výročí

21. prosince 2012, okolní obce, přečteno: 3820×

Nový vůz za bezmála dva miliony korun stojí v garáži těchovských dobrovolných hasičů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Nahradil starou Avii, která jim sloužila 20 let a předtím ještě 6 let u profesionálních hasičů. Údržba starého vozu se čím dál víc prodražovala, řešením tedy bylo pořízení nového vozu.

„Nové Iveco je úplně jiný vůz, jiná kategorie. Hlavní výhodou je, že na stejném prostoru máme v autě daleko více věcí, které s sebou vozíme pořád, např. kalová čerpadla nebo motorová pila,“ chválí si jej Zdeněk Bednařík.

Těchov hasiči nový vůz

Jako velkou výhodu vidí také to, že je v něm 300 litrů vody a vysokotlak pro prvotní zásah. „To jsme ve starém autě neměli. Když jsme dříve dorazili na místo, nemohli jsme prakticky nic dělat, jen zajistit okolí a čekat na profesionální hasiče,“ říká.

Vozidlo má za sebou už první zásah, kdy vyjelo k požáru chaty na Češkovicích. Těchovské hasiče si přivolali na pomoc v zázemí profesionálové. Ač byla neděle dopoledne, k požáru vyrazil plný počet dobrovolných hasičů, tedy 9. Podobné zásahy ale nejsou zas tak časté. Nejvíce vyjíždějí k lesním požárům.

prohlídka vozu

Nový vůz si hasiči pochvalují. „Udělali nám ho doslova na míru. Poslechli vše, co jsme si namysleli. Má dvojitou nápravu, není to tedy kategorie do 3,5 tuny, ale uveze mnohem víc. V autě je využité doslova každé místečko, má nezávisle vyhřívanou kabinu, vpředu je silný naviják, který je schopen auto vytáhnout, kdyby zapadlo,“ vyjmenovává Zdeněk Bednařík další výhody.

Vůz byl uhrazen částečně z dotace poskytnuté Jihomoravským krajem ve výši 1 milion Kč, zbývajících 800 tisíc Kč doplatilo město Blansko ze svého rozpočtu.

klíčky k vozu

Klíčky od vozu předal veliteli starosta města Blanska Lubomír Toufar s přáním, aby vůz sloužil dobře svému účelu, nicméně, aby jej museli použít co nejméně. Z účasti na akci se omluvil hejtman JmK Michal Hašek. Nové registrační značky pro vůz za něj symbolicky předala Hana Nedomová.

Stanislav Mrázek