Výstavka Zlaté české ručičky se přesune na Bambiriádu

10. prosince 2012, ostatní, přečteno: 2950×

Pravidelná předvánoční výstava výrobků dětí i dospělých z blanenských kroužků mění termín konání. Představí se v rámci Bambiriády 2013.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

„Všechny, kdo se vždy na konci roku přišli podívat do Katolického domu na výrobky i umělecká díla, které vyrobili děti i dospělí v rámci rukodělných kroužků, zveme na konci května do zámeckého parku, kde se nově naše kroužky představí v rámci první blanenské Bambiriády,“ zve předseda Kolpingovy rodiny Blansko Josef Kupčík.

Bambiriáda se koná jednou za rok ve všech krajích České republiky a trvá 2 až 4 dny. Má formu přehlídky pod širým nebem, kde mají jednotlivá sdružení své stánky nebo důmyslné prezentace a součástí tzv. „městečka“ je vždy pódium.

Jedná se o aktivní prezentaci občanských sdružení dětí a mládeže a středisek volného času. Hlavní záštitu nad ní má Česká rada dětí a mládeže, v Blansku se pořadatelství ujme junácké středisko Světla ve spolupráci s Kolpingovou rodinou, SDH Klepačov a s Hnutím Brontosaurus.

Shodou okolností se do pořádání pustili stejní lidé, kteří v roce 2011 zorganizovali v Blansku velké setkání skautů Obrok11. „Bambiriáda např. ve Frýdku-Místku probíhá každoročně. My jsme chtěli tuto akci přivést do Blanska jako takovou alternativu za burzu volnočasových aktivit. Město už přijalo nad Bambiriádou záštitu a schválilo i dotaci pro konání prvního ročníku,“ říká jeden z organizátorů Lubomír Rek mladší.

K uspořádání je přivedlo několik důvodů. Jednak se nechtěli nudit, a pak jsou dle jejich mínění v Blansku stále stejné akce pro děti, jako např. pálení čarodějnic nebo Dětský den, které pořádá město. Ale aktivit, které by děti mohly využít, je v Blansku spousta a organizací je zde nespočet. Ty se budou moci prezentovat přímo tím, co pro děti dělají, a to aktivní formou, ne jen připravit nástěnku a ukázat svoji činnost na fotkách. Důraz je kladen právě na aktivní prezentaci.

Podle něj výsledek bude záležet hodně na samotných organizacích, jak se k akci postaví. Ta se dá srovnat s burzou volnočasových aktivit, která se tady již několikrát konala. Na Bambiriádě by se ale organizace měly předvést aktivně, takže pokud se zúčastní např. lodní modeláři, mohou v zámeckém parku ukazovat lodě, letečtí modeláři mohou předvést své modely. Skauti zase připraví pro děti lukostřelbu nebo lanové aktivity.

Pokud bude pěkné počasí, uskuteční se Bambiriáda v zámeckém parku, v opačném případě v Dělnickém domě a v blanenském kině. Známý je i termín konání dvoudenní akce. Děti si budou moci vybrat kroužek aktivní formou ve dnech 24.–25. května 2013.

Stanislav Mrázek