Blanenský uličník – Křížkovského

26. ledna 2013, historie, přečteno: 3829×

Ulice Křížkovského je kolmá na ulici Dvorskou a souběžná s ulicí Dobrovského. Jmenuje se po Pavlu Křížkovském. Ten se narodil 9. ledna 1820 v Holasovicích ve Slezsku. Kromě toho, že byl katolickým knězem, byl také sbormistrem a dokonce hudebním skladatelem.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Původně byl pokřtěn Karel. Byl nemanželským dítětem a vychovávali ho jeho strýcové. Jeho talent nezůstal nepovšimnut a Karel byl poslán v roce 1832 jako zpěvák do opavského kostela sv. Ducha. Zde navštěvoval později i gymnázium.

Vzhledem k nedostatku prostředků byl po maturitě nucen zanechat studia a přijmout práci učitele. K jeho nejvýznamnějším žákům patřil Leoš Janáček. Po našetření dostačujícího množství peněz pak opět pokračoval ve studiu filosofie a hudební teorie. V roce 1845 vstoupil do augustiniánského kláštera v Brně, kde vykonal řeholní slib a přijal jméno Pavel. Později byl také vysvěcen na kněze.

Pavel Křížkovský

Skvěle hrál na několik hudebních nástrojů a stal se ředitelem klášterního kůru. V Brně působil aktivně, například založil Mužský pěvecký sbor, kde působil jako sbormistr a dirigent. Mezi osobnostmi, které jej ovlivnily patřil například František Sušil, sběratel lidových písní. Pod jeho vlivem Křížkovský komponoval i v duchu moravských lidových písní. Jeho dílo nepostrádá vlastenecké nadšení. Křížkovského komponování se však neshledávalo u jeho nadřízených s pochopením, až brněnský biskup zakázal Pavlu Křížkovskému skládat hudbu, kromě církevní. V roce 1872 byl Pavel Křížkovský přesunut do Olomouce na místo kapelníka olomouckého dómu.

Do augustiniánského kláštera v Brně se vrátil až po prodělané mrtvici, na jejíž následky 8. května 1885 zemřel a je pochován na Ústředním hřbitově v Brně.

Pavlína Lesová