Muzeum Blansko rozšiřuje expozici figurální litiny na zámeckém nádvoří

23. ledna 2013, kultura, přečteno: 3714×

V rámci evropské dotace na opravu blanenského zámku byla upravena a rozšířena stávající expozice figurální litiny na zámeckém nádvoří včetně nových panelů mapujících vznik, historii a práci zdejších železáren.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

U vchodu na zámecké nádvoří nyní stojí další dvě sochy z blanenských železáren pojmenované jako FaunDívka s vázou. Jsou opatřeny novými štítky s popisy, stejně tak původní sochy na nádvoří zámku se dočkaly v rámci dotačního programu svého nového označení.

sochy na nádvoří

Vzhledem k tomu, že tyto skulptury jsou umístěny v exteriéru zámku, jsou všechny pravidelně konzervovány pomocí speciálního nátěru.

K této expozici je vytvořen původní panel s textem o vzniku a historii figurální litiny v Blansku. Dále tu najdeme další tři zbrusu nové panely mapující ukázky blanenské figurální litiny, jež je umístěna na jiných místech v ČR nebo i v zahraničí.

informační panely

Mezi nejslavnější práce zdejších uměleckých slévačů patří zejména kolonáda v Karlových Varech nebo v Mariánských Lázních, neméně významná je i řada soch zrozených v místních železárnách, jako jsou např. Diana versailleská nebo Venuše medicejská.

red

EU – evropský fond pro regionální rozvoj JV