Charita nabízela jídlo potřebným

14. února 2013, ostatní, přečteno: 3290×

V polovině února uspořádala blanenská Charita speciální akcí nazvanou Hromniční zima. Jejím cílem bylo získat finanční prostředky na jídlo pro klienty Charity a další potřebné.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

„Dobrý den, můžeme vám nabídnout zapečený těstoviny?“ Tuto větu slyšely ve středu 13. února na náměstí Republiky a v jeho okolí desítky lidí.

Pracovníci blanenské Charity vyráželi od svého stánku s košíky naplněnými porcemi zapečených těstovin a nabízeli je lidem. Více jak dvacet porcí odnesli také klientům Charity do hotelu Dukla.

Charita – Hromniční zima

„Hromniční zimu jsme propagovali pomocí plakátů a letáčků po městě a především v místech, kam naši klienti chodí, tedy v noclehárně, na hotelu Dukla nebo v nízkoprahovém denním centru,“ informuje Jiřina Sovová, koordinátorka terénních programů a vedoucí komplexu v Oblastní charitě Blansko.

Akce je zaměřena hlavně na lidi bez přístřeší, ale nabídnout si mohli i ti, kteří jen procházeli okolo. To, zda přispějí do charitní kasičky nějakou finanční částkou, je pak jen na nich. Peníze budou využity opět na potraviny, na jejich nakoupení pro klienty v terénu na krizovou pomoc.

Těch úplně nejpotřebnějších klientů evidovala blanenská Charita loni asi 80. K nim je potřeba ještě přičíst dalších asi 60 klientů, kteří dle slov Jiřiny Sovové mají opravdu hluboko do kapsy.

Charita – Hromniční zima

„Akce vychází z tradičních svátků. Pro křesťany začíná postní doba, což znamená, že dnešní den by měl každý jedno teplé jídlo sníst, jinak se může postit a ušetřené peníze může buďto věnovat potřebným, nebo ušetřit,“ vysvětlila Jiřina Sovová, co stojí za celou akcí.

Letos se konal její druhý ročník. Už loni připravili pracovníci toto teplé jídlo, zapečené těstoviny se zeleninou a sýrem, a stejným způsobem je nabízeli lidem. A ti byli štědří. V roce 2012 se v Blansku udalo všech 200 připravených porcí a podařilo se vybrat 8.937 Kč.

Stanislav Mrázek