Valná hromada dobrovolných hasičů okrsku Blansko

19. února 2013, ostatní, přečteno: 3145×

V neděli 27. ledna 2013 se sjeli delegáti sedmi dobrovolných hasičských sborů okrsku Blansko na Olešnou, aby si zhodnotili rok uplynulý a naplánovali zaměření své činnosti na rok 2013.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Za okresní sdružení byl na jednání delegován bratr Miroslav Dvořáček z Olomučan a důležitost jednání potvrdila také přítomnost senátora Blanenské oblasti pana Jozefa Regece.

V hlavním referátu zhodnotil starosta okrsku Blansko bratr Milan Křivánek společné akce okrsku. Uskutečnilo se I. kolo soutěže v požárním sportu na Těchově, námětové cvičení v Lažánkách a na Klepačově, v červenci pak oslavy 100. výročí založení SDH Těchov, za aktivní účasti většiny sborů okrsku. V letošním roce si připomeneme 85. výročí založení SDH Olešná a 115. výročí SDH Spešov.

Byly uspořádány soutěže v požárním útoku z přívěsných vozíků a automobilů ve Spešově a Dolní Lhotě. V Těchově zase proběhla soutěž mládeže v rámci okresní ligy za účasti 26 družstev. S mládeží pracuje dlouhodobě SDH Těchov, SHD Olešná a dle vyjádření zástupců z Dolní Lhoty, byl ustaven kolektiv mládeže i u nich.

Sbory vypomáhaly s pořadatelstvím Půlmaratonu Moravským krasem a ve svých městských částech uspořádaly celou řadu kulturních, sportovních a propagačních akcí pro děti i spoluobčany. Pořádají plesy, vánoční besídky, Masopustní průvody, pálení čarodějnic, dětské tábory, karnevaly, rozloučení s prázdninami, sbírají železný šrot, pomáhají státním lesům, starají se o údržbu obecního majetku. Právě uplynulý rok byl v práci okrsku poměrně úspěšný. Mrzí jen nevyrovnanost v činnosti jednotlivých sborů.

hasiči valná hromada

V loňském roce došlo také k modernizaci svěřené techniky. Na Olešné hasiči dostali nové čerpadlo a na Těchově nový zásahový automobil Daily Iveco pro 9 členů posádky. Se zlepšením výbavy jednotlivých sborů je v následujícím období třeba zvýšit zabezpečení jednotlivých požárních zbrojnic proti vniknutí a zcizení drahého vybavení. Jde hlavně o zabezpečení vjezdových vrat, oken, osvětlení prostor.

Po hlavním referátu vystoupili zástupci jednotlivých sborů. Spešovští hasiči zasahovali při požáru trávy u železniční trati a při požáru altánu. Pořádali dětský tábor v délce 16 dnů, sbírali šrot a starý papír, uspořádali mnoho akcí pro děti. Dolní Lhota má 118 členů, byl ustaven kolektiv mládeže. Zaznamenali výjezd k požáru trávy, provedli sběr šrotu, mnoho akcí pro děti i dospělé.

Obůrka má 36 členů, uspořádali Ostatky, pálení čarodějnic, zájezd pro své členy a příznivce, Martinské hody, Silvestrovskou stezku odvahy. Klepačov zasahoval dvakrát při požáru trávy, likvidovali obtížný hmyz, čerpali studnu, prováděli požární dozory při akcích kulturního středisko města Blanska, mnoho ukázek z činnosti, hasičský ples, sběr šrotu, oprava cesty. Lažánky mají 24 členů, chybí mladí, přesto uspořádali pálení vatry, postavili máj, pomáhali s pořádáním Cyrilometodějské pouti, sbírali šrot.

Těchov má 143 členů z toho 28 dětí do 15 let. Pomáhali při likvidaci požáru trávy, požáru lesního porostu a před vánocemi pomáhali při likvidaci požáru chaty v Češkovicích. Věnují se mládeži a požárnímu sportu, mají aktivní družstvo žen. Oslavili 100. výročí založení a obdrželi čestný prapor od Sdružení hasičů. Trápí je postupné rozpadávání hrází kolem požární nádrže. Její okolí se stává nebezpečné.

Olešná má 50 členů, z toho 32 dospělých.zasahovali celkem 4× při požárech lesního porostu. Věnují se mládeži a výcviku požární jednotky, spolupracují s ČČK Blansko. Uspořádali  hasičský  ples,  sběr šrotu, závěr prázdnin a mnoho dalších akcí. Potřebovali by zavést vodu do zbrojnice, zřídit sociální zařízení a provést výměnu nevyhovujících a nebezpečných vrat.

V diskuzi senátor Jozef Regec poděkoval všem hasičům za jejich různorodou práci, je rád, že se svojí funkcí hasiče lépe poznal a těší ho, že se hasiči věnují mládeži a sportu a v případě potřeby nabídl svoji pomoc.

Zástupce okresního sdružení bratr Miroslav Dvořáček seznámil delegáty s připravovanými akcemi okresního sdružení a okrsku Adamov.

Na závěr delegáti schválili usnesení a plán práce na rok 2013.

Člen výboru okrsku Blansko Pavel Bezděk