Blanenští umělci představí svá díla na výstavě v Komárně

1. dubna 2013, kultura, přečteno: 4338×

V rámci spolupráce partnerských měst Blanska a Komárna, vyráží do slovenského města každoročně delegace u příležitosti tzv. Komárňanských dní, které města Komárno i maďarské Komárom každoročně pořádají o posledním dubnovém víkendu na počest osobnosti generála Györgyho Klapky. Letos do Komárna dorazí kromě členů delegace také díla 53 regionálních umělců.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Od 30. dubna do 10. června se tak v rámci Komárňanských dní v Podunajském muzeu v Komárně představí 53 umělců z Blanska a okolí. „Nejdřív jsem oslovil samozřejmě blanenské výtvarníky,“ upozorňuje Pavel Svoboda a vyjmenovává, kdo všechno se na výstavě účastní.

Z výtvarníků to jsou namátkou Arna Juračková, zesnulý pan Juračka, Eva Juračková, Bohumil Nečas nebo Irma Charvátová. Keramiku budou reprezentovat Jaroslav Turek a Jitka Trefná, akad. sochaři Hluštíkovi, Sergej Kulina a další. Umělecká řemesla pak pánové Michálek a Bárta (dřevořezba), Antonín Juračka junior (kovářství) a Pavel Zouhar (umělecká litina). Osm autorů vystaví své fotografie.  Jsou mezi nimi např. Petr Stříbrcký, Vladimír Bláha, Petr Novotný nebo Josef Špičák. Nechybí také místní lidové zvyky a výrobky – kraslice, vizovické pečivo nebo výrobky ze slámy a šustí.

Hluštík
Akad. sochař Lubomír Hluštík připravuje exponát pro komárenskou výstavu. Foto: P. Svoboda

„Výběr jsem nechal na výtvarnících, aby vystavili, co sami uznají za vhodné. Každý mohl vybrat dvě díla, výjimečně tři,“ říká Pavel Svoboda. Více jak stovka uměleckých děl z Blanska tak zaplní hned tři velké místnosti komárenského Podunajského muzea, a to podle výtvarných oborů. V jedné z místností vystaví výtvarníky – malba, keramika a sklo, v další pak lidová řemesla a ve třetí fotografie.

Výstava by se neuskutečnila bez podpory města Blanska. Město zapůjčí auto na odvoz uměleckých děl. „Z Komárna mně poslali plánek muzea, mám to už všechno rozkreslené a doufám, že za jeden den to všechno nachystám,“ chystá se opět po půl roce Pavel Svoboda na cestu do partnerského Komárna. Výstava bude prodejní. Každá práce bude popsaná nejen česky, ale musí být s ohledem na početnou maďarskou komunitu i v tomto jazyce.

Vernisáž výstavy zahájí někdo z účastníků blanenské delegace, která se oslav Komárňanských dní na přelomu dubna a května pravidelně účastní.

Napřesrok by se podobná výstava komárenských umělců (Spolok komárňanských výtvarníkov K.ART.E) mohla uskutečnit v Blansku.

Stanislav Mrázek