Mezinárodní Trojutkání v Blansku

31. května 2013, sport, přečteno: 2313×

V rámci navázaných partnerských vztahů se jednou za rok koná tzv. Trojutkání základních škol z Blanska, Komárna a Budapešti. Školy se v pořádání akce pravidelně střídají a letošní ročník se konal u nás v Blansku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Akce se vyvinula postupně. „Chtěli jsme navázat partnerské vztahy a protože všichni se orientovali na západ, tak my jsme si řekli, že se budeme orientovat na východ. Přes kontakty v Komárně jsme získali kontakty na ZŠ Komenského, byli jsme se tam a kolegy podívat, pozvali jsme učitele z Komárna k nám a domluvili jsme se, že výměnu rozšíříme nejen na pedagogický sbor, ale i na děti,“ popisuje vznik výměnné sportovní akce ředitel blanenské ZŠ T. G. M. Pavel Nezval.

školy na radnici
Zástupce zúčastněných zahraničních škol z řad učitelů i žáků přivítali na radnici starosta Lubomír Toufar a místostarosta Jiří Crha.

Tzv. Trojutkání tří škol z Blanska, Budapešti a Komárna staví na zájmu dětí o sport a počítače a koná se každý rok v jednom městě. Letos se v Blansku konal již pátý ročník, a to díky finanční podpoře ze strany města Blanska, protože na tyto projekty již nejsou k dispozici dotační programy z Evropské unie. Již dříve proběhly po dva roky jen návštěvy učitelů a jeden rok se akce nekonala vůbec, protože se na ni nepodařilo zajistit finanční prostředky.

Žáci soutěží nejen ve sportu, ale jsou zařazeny i jiné dovednosti – výtvarná soutěž, počítačové dovednosti a soutěž v prezentaci. Hlavním programem Trojutkání ale zůstaly sportovní zápasy. „Dnešní den se konají všechna sportovní utkání až do šesti hodin do večera. Zahájili jsme bowlingem, kde naši žáci vyhráli, takže už máme jedno první místo. V tělocvičně odehrajeme stolní tenis a florbal. Na hřišti basketbal, atletiku a přehazovanou. Pak se koná soutěž v prezentacích. Zítra navštívíme Moravský kras a zakončíme vyhlášením výtvarné soutěže a soutěže v informatice, které jsou také součástí našeho setkání,“ seznámil ředitel Pavel Nezval vedení města s programem.

Do Blanska dorazilo třicet dětí z maďarské Budapešti a stejný  počet ze slovenského Komárna. S blanenskými žáky se utkali v atletických disciplínách – např. skok do dálky, běhy na 60 m, 200 m, ale i dálkové běhy, vrh koulí apod. Dále v týmových sportech – přehazované, florbalu nebo bowlingu. O vítězství v jednotlivých disciplínách se podělili. Blanenští mladší žáci získali zlaté medaile v bězích a naopak přenechali soupeřům vítězství ve skoku do dálky nebo ve fotbale, takže nikdo z Blanska neodjel s prázdnou.

Stanislav Mrázek