Studenti oslavili již 9. majáles

18. května 2013, ostatní, přečteno: 3364×

Letošní, již 9. ročník majálesu, navázal na všechny předchozí ročníky, počínaje úplně prvním novodobým blanenským majálesem v roce 2005, který se tehdy konal u příležitosti 100. výročí povýšení Blanska na město.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Na organizaci majálesu se každým rokem podílí hned několik organizací. Kromě pořádající školy a města Blanska jsou to ještě Kulturní středisko města Blanska, které zajišťuje zázemí v zámeckém parku – kryté pódium a ozvučení akce, a Městská policie Blansko, která zase dohlíží na to, aby průvod studentů prošel celým městem bez úhony.

Přípravy začínají dlouho před samotnou akcí na společné schůzce středních škol a výše zmíněných organizací. „Loňský majáles byl trochu jiný, proto jsme si domluvili určitá pravidla. Gymnázium Blansko rozhodlo, že program bude připravovat ta škola, která je organizátorem majálesu, a letos to je naše škola,“ uvedla ředitelka obchodní akademie Svatava Dvořáková. Společně se starostou města Blanska Lubomírem Toufarem pozdravila hned na začátku akce studenty z pódia a dál již bylo vše jen na nich.

Na pódium nastoupili sehraní moderátoři a postupně uváděli jednotlivá vystoupení – studentskou kapelu Dangers, taneční vystoupení ve stylu 60. let, vystoupení krasoplavců a další hudební i taneční čísla. Kromě tohoto připravili šmoulové z blanenského gymnázia pro žáky základních škol zábavné hry.

majáles 2013

majáles 2013

majáles 2013

majáles 2013

majáles 2013

„Přípravy majálesu probíhaly tak hladce, tak že o tom téměř nevím. Celý ho měli v režii naši studenti z téměř všech ročníků. S učitelem Mgr. Michalem Martochem se postarali o veškerou organizační část. Je vidět, že studenti si vybírají témata, která je baví – 50. léta, filmové hrdiny, pohádkové postavy,“ říká spokojeně Svatava Dvořáková a dodává, že majáles studenty baví, což je vidět na účasti i na připraveném programu. Kromě maturitních ročníků šli do průvodu všichni. I většina třídních učitelů podpořila své studenty a také se převlékli do kostýmů.

Podle domluvených pravidel král nebo královna majálesu nově reprezentuje jen tu školu, která je školou pořádající. Královnou majálesu byla na základě ankety zvolena Tereza Musilová z obchodní akademie. V kočáru ale seděla sama, i když král jí chyběl. „Vůbec nevím, proč se nevolil král, kdyby byl, vůbec by mně to nevadilo, aspoň bych si v kočáře měla s kým popovídat,“ odpověděla.

majáles 2013

majáles 2013

majáles 2013

majáles 2013

majáles 2013

majáles 2013

majáles 2013

majáles 2013

Obchodní akademie a Střední zdravotnická škola nastavila programem pomyslnou laťku poměrně vysoko. Bylo vidět, že se na majáles poctivě připravovali. Těšme se za rok na program Gymnázia, které jistě nebude chtít zůstat v ničem pozadu.

A nejsmutnější okamžik celého dne – ztroskotání Černé perly u prvního stromu v zámeckém parku poté, co bezpečně proplula celým městem.

majáles 2013

Stanislav Mrázek