Blansko obsadily Hlídky mladých zdravotníků

13. června 2013, ostatní, přečteno: 3117×

Nejlepší družstva z celého Jihomoravského a Zlínského kraje se sjela v sobotu 8. června do Blanska, kde proběhlo krajské kolo soutěže. Mohli jste je potkat hned na několika stanovištích.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Krajské kolo bylo rozděleno na 2 stupně. Do 1. stupně byly zařazeny děti 3. až 5. tříd základních škol a do 2. stupně žáci 6. až 9. tříd ZŠ.

Připraveno bylo celkem pět stanovišť, z toho tři, na kterých děti ošetřovaly namaskovaná poranění, a potom zvlášť stanoviště k prověření obvazové techniky a transportu.

ošetření

Na zdravotnických stanovištích děti ošetřovaly např. zlomeniny, bezvědomí (pro 1. stupeň) či dopravní nehodu, resuscitaci po oběšení nebo vnitřní krvácení a otřes mozku (pro 2. stupeň).

BESIP kola

O doplňková stanoviště se postaraly BESIP – jízda zručnosti na kole a procvičení pravidel silničního provozu, a sdružení SONS – představení asistenčních psů a informace o pomůckách pro nevidomé a slabozraké.

Na 2. místě v obou kategoriích se umístili ZŠ a MŠ Žďárná a ZŠ Benešov, školy, které jsou z našeho okresu. Vítězové (1. stupeň Zlín, 2. stupeň Vsetín) postupují do republikového kola Hlídek mladých zdravotníků, které pořádá OS ČČK Praha 1. 

Jiří Kučera
OS ČČK Blansko
Sadová 2