Desítka Moravským krasem letos poprvé

21. července 2013, sport, přečteno: 2941×

V sobotu 13. července 2013 proběhla premiéra běžeckého závodu Desítka Moravským krasem, který je součástí Okresní běžecké ligy. Startovalo se od Skalního Mlýna směrem k Punkevním jeskyním.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Kdysi tudy jezdily autobusy s dělníky do blanenských sléváren a strojíren. Dnes je silnice Pustým žlebem v Moravském krasu stále užší a přístupná už jen pro cyklisty a pěší. Vine se jako tenká meandrovitá linka mezi vysokými skalami a z obou stran ji požírá regulérní prales, divoká příroda. V sobotu 13. července 2013 tudy vedl poprvé běžecký závod nazvaný Desítka Moravským krasem.

„Je to závod v čisté přírodě a přímo v srdci Moravského krasu. Část trati lemuje říčka Punkva, která dodává vzduchu příjemné klima, i v horkých dnech se tu dobře sportuje,“ tak popisuje nový závod jeho ředitel Tomáš Mokrý.

Běh je součástí Okresní běžecké ligy, která sdružuje 29 závodů na Blanensku a Boskovicku a je to jeden ze dvou závodů pořádaných přímo výkonným výborem soutěže. A proč se běželo v tento prázdninový termín? „Termín jsme určili na základě ankety na webu Okresní běžecké ligy, nejvíce lidem chyběl nějaký závod právě v červenci,“ vysvětluje ředitel OBL Jiří Vrtílka.

Desítka Moravským krasem
Start závodu

Desítka Moravským krasem hezky zapadla do koloritu Moravského krasu. „Premiéra vyšla, i když to nebylo bez drobných chyb. Taky je škoda, že se nepodařila ta stovka,“ narážel ředitel závodu Tomáš Mokrý na skvělou účast 94 běžců.

Běželo se od Skalního mlýna, kde bylo zázemí, přes Punkevní jeskyně, kolem lanovky a dál Pustým žlebem až za turistickou odbočku na Suchdol. Tam se na pátém kilometru trasa otáčela. Příjemné údolí trochu klame, běžce čekalo stometrové převýšení, nazpět ale zase rychlý sešup. „Já zrovna kopce moc nevyhledávám, ale trať je pěkná,“ okomentoval to Olejníček. Výkonem 32:39 určil rekord trati.

Výbor Okresní běžecké ligy si tak na vlastní kůži vyzkoušel pořadatelství vlastního závodu. Zhodnotit ho musí až běžci. „Počkáme na reakce, pak teprve uvidíme, co bude potřeba pro příště změnit,“ říká Mokrý.

Desítka Moravským krasem
Nejúspěšnější ženy závodu

Kompletní výsledky závodu najdete zde: http://www.oblblansko.cz/images/vysledky2013/vysledky_desitkaMK_2013.pdf

Další závody Okresní běžecké ligy se odehrají 31. srpna. A to hned dva ve stejný den. Od 15.00 Vísecká desítka a od 16.00 Půlmaraton Moravským krasem v Blansku.

Zdroj: Okresní běžecká liga Blansko, www.oblblansko.cz.

red