Daniel Comas obhájil titul mistra světa

29. července 2013, sport, přečteno: 2980×

Ve dnech 27.-28.7.2013 se v Blansku v areálu rekreační oblasti Palava jel druhý závod Mistrovství světa v biketrialu. Titul v kategorii Elite obhájil Katalánec Daniel Comas, blanenský rodák Vašek Kolář skončil celkově na druhém místě, v kategorii národů dosáhla na nejvyšší stupínek Česká republika.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Ačkoli se jelo ve velmi obtížných klimatických podmínkách, mistrovství přilákalo řadu fanoušků tohoto krásného a náročného sportu, kteří se v lesích za Myslivnou postarali o vynikající atmosféru. Jejich největší obdiv si zaslouží domácí Vašek Kolář, kterému titul mistra světa v kategorii Elite unikl jen o tři body a ne za zcela standardních okolností.

MS v biketrialu 2013

„Problémy nastaly hned v první sekci závodu, kdy došlo během jízdy Daniho Comase k porušení jedné z umělých překážek. Za ním jeli ještě další tři elitní jezdci, pro které trať už nemohla být uvedena do původního stavu. Na základě této skutečnosti rozhodla juri o tom, že první sekce bude anulována,“ vysvětluje Radim Kakáč, vedoucí české reprezentace, a vzápětí dodává: „Juri je nejvyšší orgán a je třeba přijmout její rozhodnutí. Vašek jel čistě a měl plné právo podat protest. Podle platných pravidel biketrialu takové řešení není až tak jednoznačné, ale je fakt, že Vašek Kolář se necítil dobře už ve španělské Igualadě, kde byl podán protest proti předbíhání právě Daniho Comase, což ho ve výsledku posunulo na první příčku. Vašek nechtěl rozpoutat vlnu dalších protestů, je to zkrátka osobnost, ctí zásadu fair play, a tím si získal obdiv nás všech.“

Takový je sport, někdy dochází k nečekanám zvratům, které mohou zahýbat celkovým pořadím. To byl ostatně případ i dalšího domácího závodníka Martina Kakáče, který se nakonec mezi seniory umístil ve druhém závodě na třetím a ve finále celkově na druhém místě díky diskvalifikaci jezdce stejné kategorie toho času na první pozici.

Ondřej Šenk se umístil v kategorii junior ve druhém závodě na vynikajícím čtvrtém místě a celkově pak na místě pátém.

MS v biketrialu 2013
Čekání na vyhlášení výsledků zkrátili především těm nejmenším Vašek Kolář spolu s Martinem Kakáčem, kteří se ujali malé autogramiády.

Kategorie ELITE
Druhý závod v Blansku:
1. Daniel Comas Riera (Katalánsko)
2. Václav Kolář (Česká republika)
3. Raul Gutierrez Garcia (Španělsko)
(David Herka skončil na 5. místě)

Celkové pořadí:
1. Daniel Comas Riera (Katalánsko)
2. Václav Kolář (Česká republika)
3. Ben Savage (Velká Británie)
(David Herka skončil na 5. místě)

MS v biketrialu 2013

Kategorie SENIOR
Druhý závod v Blansku:
1. Diego Barria Roa (Španělsko)
2. Sam Oliver (Velká Británie)
3. Martin Kakáč (Česká republika)
(Václav Gryc skončil na 14. místě)

Celkové pořadí:
1. Diego Barria Roa (Španělsko)
2. Martin Kakáč (Česká republika)
3. Sam Oliver (Velká Británie)
(Václav Gryc skončil na 19. místě)

MS v biketrialu 2013

Kompletní výsledkové listiny všech kategorií najdete zde.

Jana Navrátilová