Cyklostezka na Ráječko hotová již od půlky listopadu

22. listopadu 2013, ostatní, přečteno: 3999×

Předmětem tohoto díla bylo vybudování propustku přes hornolhotský potok, položení nového asfaltového povrchu na obslužnou komunikaci směrem do Blanska a vybudování nového tělesa cyklostezky s dlážděným povrchem od konce obslužné komunikace směrem k Blansku po křižovatku na Horní Lhotu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Městu Blansku se podařilo zrealizovat cyklistickou stezku Blansko-Ráječko, jež začíná v místě křížení obslužné komunikace vlevo ve směru jízdy z Ráječka na Blansko hornolhotským potokem. V místě tohoto křížení vznikla mimo prostor obslužné komunikace lávka přes hornolhotský potok.

cyklostezka na Ráječko

V místě, kde je konec obslužné komunikace, bylo tedy vybudováno nové těleso cyklostezky, které pokračuje až do prostoru křižovatky silnice II/374 s komunikací na Horní Lhotu, kde zmíněný úsek končí. Délka tohoto úseku je 350 m a šířka 3 m. Povrch je částečně z asfaltového povrchu a částečně ho tvoří zámková dlažba bez zkosených hran. Náklady na tento úsek byly vyčísleny zhruba na 1, 2 mil. Kč. Město Blansko zažádalo o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury ČR, max. výše dotace je 65% ze skutečně vynaložených nákladů, konečná výše příspěvku dosud není známa.

„Tato cyklostezka by se měla v budoucnu napojit na již vybudované cyklostezky. Přímé napojení se předpokládá na cyklostezku u Salmova jezu, přes kterou se lze dostat na cyklostezky na sportovním ostrově, a dále na již vybudované nebo připravované cyklostezky podél řeky Svitavy. V budoucnu se tedy bude možné dostat po cyklostezkách z Ráječka až na autobusové nádraží v Blansku“, vysvětluje Alois Šmerda, pracovník odboru INV při MěÚ Blansko. 

cyklostezka na Ráječko

„Skoro by se dalo říci, že se jedná o společný projekt s Ráječkem, protože tam, kde my skončíme, by měla obec Ráječko pokračovat“, říká Ing. Jiří Crha, místostarosta města Blanska a vzápětí dodává: „Dělal to jeden projektant, takže předpokládám, že to dotáhnou tahle do konce. Jinak jsem velice rád, že máme také schválenou dotaci na cyklostezku od prodejny Billa po autobusové nádraží, kde jsme měli obrovské problémy s pozemky, a propoj cyklostezek na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka,“ uzavírá Crha. (Pozn. red.: O těchto akcích jsme podrobně informovali v jednom z předchozích článků Zpravodaje.)

red