Město plánuje obměnu veřejného osvětlení

25. listopadu 2013, zprávy z MěÚ, přečteno: 2547×

Zacíleno je na stará a poruchová svítidla s velkou spotřebou, která mají největší podíl na výši plateb za spotřebovanou elektřinu. Během příštího roku by mělo proto dojít k výměně více jak poloviny světelných zdrojů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

„Nasazením nových a úspornějších výbojek se významně sníží spotřeba elektrické energie a z těchto finančních úspor by se splácel úvěr na celou rekonstrukci. Odhady ukazují, že doba splácení se pohybuje mezi 8 a 10 lety. Chceme jít cestou EPC,“ říká místostarosta Jiří Crha a vysvětluje, co tato zkratka znamená: „Jde o to, že město by do toho neinvestovalo žádné finanční prostředky. Vše by zajistil dodavatel a splácelo by se to z úspor za elektřinu.“ Přesné technické řešení i financování zakázky vzejde ale až z výběrového řízení. To také ukáže přesnou cenu a dobu návratnosti.

„Město Blansko má asi 2 300 světelných bodů. Zatím jsme si nechali udělat sondáž k výměně a jdeme cestou racionální. Světla, která jsou zánovní a s nižší spotřebou, nevyměňujeme,“ doplňuje Crha s tím, že odborníci navrhli vyměnit cca 1 300 světel, což je o něco víc jak polovina z celkového počtu. Výměna se netýká sloupů veřejného osvětlení, ale jen světelných zdrojů. V případě stožárů se čeká na dotaci, která zatím nebyla vypsána.

Uvažujeme i o kombinaci. Např. zachováme 70W polská světla. Světel s opravdu vysokou spotřebou je asi 800, ty určitě vyměníme za úspornější výbojky především tam, kde je potřeba silné osvětlení, zejména u hlavních tahů, jako je Svitavská apod. Na náměstích může být např. i kombinace úsporných výbojek a ledkových světel.

Projekt je dnes ve fázi, kdy je vše připraveno na výběrové řízení. V prosinci toto zadání projedná zastupitelstvo města. Pokud je zastupitelé schválí, začne se s obměnou na jaře a do konce léta by mohla být světla vyměněna.

Stanislav Mrázek