Betlém v kostele sv. Martina sklidil u dětí úspěch

24. prosince 2013, kultura, přečteno: 3274×

Rodiče, prarodiče s dětmi nebo i děti z blanenských mateřských škol si mohli prohlédnout ve dnech 17.-20.12.2013 tradiční betlém připravený v kostele sv. Martina na Vánoce. Ačkoli v tu dobu v něm ještě chyběl Ježíšek, již se „narodí“ až o půlnoční a Tři králové, kteří za ním doputují 6. ledna, přilákal mnoho navštěvníků, malých i vekých bez rozdílu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Betlém v kostele sv. Martina je obdivován každoročně již několika generacemi vánočně naladěných návštěvníků kostela sv. Martina zejména v adventním čase.

Mezi pravidelné obdivovatele patří především kolektivy dětí z blanenských mateřských škol. Jejich návštěva betléma v dětské kapli kostela však nebyla omezena na pouhou prohlídku, nechybělo ani povídání s panem Němcem, jáhnem kostela; o tom, kdo to vlastně Ježíšek byl, kde, komu a za jakých okolností se narodil.

kostelní betlém u sv. Martina
Děti z MŠ Údolní 8, Blansko

kostelní betlém u sv. Martina
Nejvíce děti zajímala chýše, která ukrývala dosud nenarozeného Ježíška

Překvapením pro malé návštěvníky bylo také setkání s Otcem Kaňou, který je zakladatelem této tradice setkávání se s dětmi ze škol a školek s povídáním o skutečném městě Betlému. V závěru dětem zahrál na housle a mandolínu několik vánočních koled, jež si všichni rádi společně zazpívali.

kostelní betlém u sv. Martina

A kam až sahá historie blanenského betléma? To byla otázka pro pana Harestu, osobu nejpovolanější, která se již od roku 2000 o betlém obětavě a s láskou stará.

První zmínky o blanenském betlému jsou z roku 1755, není to však přesně zdokumentováno; co je však jisté, že od roku 1950 o něho začal pečovat pan Hejč s panem Meluzínem. Společně s dalšími spolupracovníky a různými nadšenci zhotovili betlémskou chýši, ve které dlí svatá rodina. Ta zůstala ve své původní podobě, v roce 2008 pak prošla zaslouženou renovací. Pan Hejč se o tento betlém staral úctyhodných 50 let, mně ho předal v roce 2000,“ říká skromně pan Haresta a dodává:

„Náš betlém je poměrně rozsáhlý, jeho délka je 4,5 m. Jsou tu terasovité schody, na nich pak vidíme jednotlivé budovy, figury, zvířata apod. Betlémy bývají většinou pohyblivé, ten blanenský k nim nepatří, je však pěkně osvětlený. Jeho základy zhotovil truhlář pan Kolmačka, jsou tvořeny několika podstavci tak, aby mohl být betlém v případě potřeby přemístěn. Několikrát byl např. na výstavě mimo Blansko nebo třeba v Katolickém domě. Od roku 1950 je jeho součástí i plátno umístěné vzadu za ním, bohužel nevíme, jaké je jeho stáří a původ. Jinak zde najdeme celkem 21 velkých figur, ty byly renovovány Kolpingovou rodinou. Pan Ladislav Nečas, který zde vede dřevo-řezbářský kroužek, vyřezal nové figury Tří králů, přibyl velbloud z lipového dřeva a slon, ovečky jsou vesměs také vyrobeny z lipového dřeva, moduritu, sádry apod.,“ upřesňuje Haresta.

„Se stavbou začínám asi týden před Božím narozením, celkem potřebuji asi 12 hodin. Zajímavé je, že betlém není nikdy stejný, vlastně si ani nepamatuju, jak jsem ho stavěl v předchozím roce, o to je to krásnější, vždy je tak trochu nový. Jsem velice rád, že vznikla tato pěkná tradice, která by se měla ctít. Narůstající zájem veřejnosti mě skutečně těší, proto se také o betlém starám. Měli bychom se vrátit ke zvykům a tradicím, smysl Vánoc je totiž právě zde – po betlémskou hvězdou,“ uzavírá moudrými slovy pan Haresta.

Pokud někteří z vás nestihli zajít do dětské kaple v kostele sv. Martina v době adventu a potěšit se tak pohledem na blanenský betlém, můžete tak učinit i během měsíce ledna. Bude k vidění až do konce vánočního času (cca do 21.1.2014), 6. ledna navíc přibudou figury mudrců z Východu – Tří králů.

Jana Franchi