Nová svodidla mezi Blanskem a Šebrovem ochrání motorkáře

3. prosince 2013, tiskové zprávy, přečteno: 2730×

Na Blanensku byla v polovině měsíce listopadu nainstalována nová „motorkářská“ svodidla se spodní pásnicí, která mají motorkáře lépe ochránit v případě dopravní nehody. Svodidla mají totiž zabránit podjetí těla motocyklisty pod svodidly a tak jeho poranění se o sloupky.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

O potřebě těchto speciálních svodidel rozhodli sami motorkáři, kteří jejich instalaci podpořili svojí účastí na preventivní akci Policie České republiky Nežij vteřinou 2013 letos v červnu. Podmínkou pro umístění svodidel na Blanensku bylo to, že se akce zúčastní nejméně 300 motorkářů. Nakonec jich přijelo 850.

Svodidla jsou umístěna v jedné ze zatáček na silnici II/379 mezi Blanskem a Šebrovem. Zatáčka byla vytipována policisty na základě statistik dopravních nehod ve spolupráci s Centrem dopravního výzkumu. Při výběru rozhodovalo také to, že v tomto úseku se pohybuje velké množství motorkářů, kteří tudy nejen projíždí, ale doslova si sem „chodí zajezdit pro zábavu“.

svodidla pro motorkáře

Ostravský ArcelorMittal vyvinul a vyrobil speciální svodidlo s označením JSAM-M/H1 se spodní pásnicí, které lépe ochrání motorkáře v případě nehody. Záchytný ocelový systém je nově nainstalován ve zkušebním úseku Šebrov v okrese Blansko. Jedná se o první schválené svodidlo s ochranou proti podjetí motorkářů instalované v České republice.

Instalace nových svodidel je preventivním opatřením, jehož cílem je snížení následků dopravních nehod, zejména ve vztahu k následným zraněním. V úseku rozhodně nejsou umístěna, aby umožnila jezdit motorkářům nepřiměřenou rychlostí.

text a foto por. Mgr. Iva Šebková
tisková mluvčí Policie ČR, ÚO Blansko-Vyškov