Blansko pracuje usilovně na své propagaci

13. března 2014, cestovní ruch, přečteno: 2798×

Město Blansko podniká v oblasti cestovního ruchu nespočet aktivit. Všechny mají jeden cíl, představit Blansko turistům a přilákat je do města, potažmo do zdejšího regionu. Co se v této oblasti povedlo v loňském roce a co je plánováno na letošek, o tom si povídám s místostarostou Jiřím Crhou.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Pane místostarosto, jak se městu dařilo propagovat Blansko a region Moravského krasu v roce 2013?

Hned začátkem toho roku jsme se zúčastnili veletrhů cestovního ruchu. Jednak veletrhu Regiontour v Brně, ale koncem ledna také veletrhu Slovakia Tour v Bratislavě a na konci února stejně zaměřeného veletrhu Holiday World v Praze. Jsou to sice akce, které se konaly letos, ale příprava na ně probíhá již v předchozím roce. Letos se připravujeme na příští rok, protože počítáme s tím, že se těchto veletrhů zúčastníme i v roce 2015. Zde musím ještě říct, že největší zájem ze strany návštěvníků zaznamenáváme v Praze a Bratislavě.

Má Blansko na veletrzích vlastní expozici?

Veletrhů se nezúčastňujeme samostatně, ale vždy ve společné expozici. Je to pro nás levnější. Samostatná expozice by nás přišla na 100–150 tisíc. Tiskneme díky tomu také omezený počet letáků pro vlastní potřebu v informačním centru a jen zmíněné veletrhy. Víme, že v mnoha případech končí letáky v popelnicích a přitom nás stojí velké peníze. Ušetřené peníze investujeme do elektronických médií a nabídky na internetu.

Co se v oblasti internetu loni podařilo?

Máme nové stránky pro turisty www.blansko.eu, a to hned v několika jazykových mutacích – angličtina, němčina a ruština. Anglickou mutaci dostaly také regionální stránky www.blanensko.cz. Na internetu inzerujeme v rámci IDOS, kde se v jízdních řádech objevují nabídky na naše blanenské stránky a akce. V inzerci se ale nezaměřujeme jen na internet, proběhla např. inzerce v turistické příloze Zrcadla Blanenska a Boskovicka a několika dalších tištěných médiích.

Čím se Blansko loni nejlépe propagovalo?

Mezi zajímavé novinky v roce 2013 patří otevření nových zrekonstruovaných expozic v blanenském zámku a nová atrakce – vyhlídka ve věži kostela sv. Martina.

V hlasování o nejlépe opravenou památku jsme v roce 2013 získali třetí místo za rekonstrukci blanenského zámku. Bohužel jsme nedokázali porazit menší obce z jihu Moravy, kde měli např. opravený kostel. Ta soudržnost je tam podstatně vyšší.

Rozvíjí se také spolupráce se sdružením MAS Moravský kras, kam jsme vstoupili. Díky tomu jsme dosáhli na dotace na obnovu litinových soch. Podílíme se také na dalších projektech MAS Moravský kras.

Do propagace  města můžeme zahrnout také velkou akci Vítání sv. Martina, protože ten víkend se do Blanska sjedou lidé nejen z okresu, ale i z mnohem větší dálky, přijíždí také zahraniční delegace z partnerských měst.

Poskytli jsme také dotaci na průvodcovskou službu v kostele sv. Martina a na cestovatelský festival Rajbas. Průvodcovská služba je provozována v hlavní sezoně denně, o víkendech mimo turistickou sezonu a při větších akcích v kostele. Během Vítání sv. Martina věží kostela provedli asi 400 návštěvníků.

To byl loňský rok. Co je v plánu pro letošek?

Začnu tradičními velkými akcemi. Jako každoročně je to je zahájení turistické sezony v Pivovaru Černá Hora. Tato akce se koná již brzy, v neděli 6. dubna. Pokračujeme Historickým jarmarkem a oslavou Dne dětí v sobotu 31. května.

Na konci srpna se uskuteční velká sportovní událost. Půlmaraton Moravským krasem patří nejen mezi sportovní akce, ale je i propagační akcí vzhledem k tomu, kolik lidí přijede do Blanska a regionu z celé ČR i ze zahraničí. A nakonec opět Vítání sv. Martina – tradiční velká blanenská akce.

Vítání sv. Martina

Mezi tyto velké akce se v červnu zařadí jedna novinka, a to akce k 10. výročí Integrovaného dopravního systému v Jihomoravském kraji. Uskuteční se ve spolupráci s Českými drahami a Dopravním podnikem města Brna. Díky tomu se budou slavit hned tři výročí – 175. výročí železnice, 145. výročí dopravního podniku a 10. výročí integrované dopravy v Jihomoravském kraji.

Blansko se do oslav zapojí 21. června. Ten den budou vypraveny tři historické vlaky na trati Brno – Blansko. Na autobusovém nádraží plánujeme výstavu historických autobusů. Pro zájemce proběhnou vyhlídkové jízdy po Blansku těmito historickými vozy. Na víkend bude vydán omezený počet bezplatných jízdenek na MHD. Informace k této akci ještě upřesníme v některém dalším vydání Zpravodaje města Blanska.

Plánujeme ale dál než jen rok dopředu. Už teď se zaměřujeme na městská výročí v letech 2015–2016.  V roce 2015 je to 110. výročí povýšení Blanska na město a 200. výročí úmrtí Karoliny Meineke. V roce 2016 pak 880. výročí první zmínky o městě.

Bude se investovat také do webových prezentací?

Rozhodně. Stávající cizojazyčné mutace pro turisty na www.blansko.eu doplníme dle našich partnerských měst o nové překlady do polštiny, francouzštiny a do italštiny. Na webu regionu www.blanensko.cz připravujeme doplnění přehledu ubytování a restaurací v anglické verzi. Doplníme také virtuální prohlídky města, v první fázi náměstí Republiky a zámek.

Před turistickou sezonou proběhne internetová reklamní kampaň na oba zmíněné weby. Plánujeme mj. navázat spolupráci s velkými turistickými servery (turistika.cz,  kudyznudy.cz, atd.). V IDOSu budeme mít celoroční editovatelnou inzerci na cílovou stanici Blansko. Turistům hledajícím spojení do Blanska tak na stránkách můžeme nabídnout akce nebo památky, které zde mohou navštívit.

Propagaci na internetu doplní reklamy v tisku – zatím je naplánovaná inzerce v nové cyklomapě Moravského krasu v měřítku 1:60 000 od vydavatelství Shocart, v turistické příloze Zrcadla Blanenska a Boskovicka. Musím zmínit také chystaný pořad České televize Cyklotoulky o Blansku. Na ten už máme v rozpočtu vyčleněnou částku asi 30 tis. Na  ČT4 Sport poběží vysílání dílu o Blansku letos v září celkem čtyřikrát a následně bude pořad k dispozici městu.

Věnuje se pozornost také informacím pro turisty v samotném městě? Ještě nedávno bylo např. kritizováno nevhodné značení u vlakového nádraží.

Na novém parkovišti u hlavního vlakového nádraží počítáme se dvěma informačními tabulemi. Jedna z nich upozorní turisty na linku Krasobusu, který zde bude mít vyčleněnou zastávku, a druhá tabule nabídne informace o památkách a okolí. Novou informační tabuli umístíme rovněž u vlakové zastávky Blansko-město.

Kromě toho chceme obnovit billboard na skále při vjezdu do Blanska ve směru od Brna. Zatím zvažujeme čím starou šipku nahradíme. Nová hnědá informační tabule s informacemi o cestě k blanenskému zámku přivítá všechny řidiče ve směru od  Ráječka.

Jaké novinky čekají letos turisty v Blansku?

Do konce dubna budou hotové nové cyklostezky za obchodním domem Billa a na Sportovním ostrově, takže ty bude možné už využívat. Atraktivní bude dozajista dokončované noční osvětlení zámku.

V oblasti propagačních předmětů připravujeme nové turistické vizitky pro kostel sv. Martina, dřevěný kostelík a město Blansko. Dále nabídneme novou sérii turistických pohlednic Blanska a především informační letáčky k novinkám – o nových expozicích na zámku, o vyhlídce v kostele a o akci Vítání sv. Martina. S expozicí o hradech na blanenském zámku seznámí také připravovaná publikace Hrady blanenského okolí.

red

 

   vložil: Kristýna Kadlecová, zaměstnanec / odbor školství, kultury a sportu