Čajovna a klub Ulita nabízí víc než jen přednášky nebo koncerty

11. dubna 2014, ostatní, přečteno: 3258×

Dům naproti Základní škole T. G. M. stojící u hřiště zarostlého trávou je již léta sídlem Sdružení Ulita, které zde provozuje svoji činnost. Nabídka se z podávání čaje a pořádání přednášek a koncertů postupně rozrostla o další aktivity.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Čajovna a Klub Ulita v budově na ulici B. Němcové 2a má otevřeno od úterý do neděle od 17:30 hodin do 22:00 hodin. Výjimkou je čtvrtek, kdy od 15:30 hodin nabízí čajovna rozšířenou otvírací dobu pro rodiče s dětmi. Pokud vám běžná otvírací doba kvůli vašim ratolestem nevyhovuje, můžete přijít mezi ostatní maminky každý čtvrtek od půl čtvrté.

Hned několik stálých aktivit se odehrává v úterý. Čas od 17:00 do 18:00 hodin patří cvičení Taichi. Skupina spolu cvičí již čtyři roky, ale noví zájemci jsou vždy vítáni. Od 19:00 hodin následuje Klub spontánního tance – svobodného vyjádření sebe sama skrze tělo a jeho moudrost. Spontánní tanec hluboce relaxuje a je velmi přirozenou formou pohybu.

ulita soutěž
Vyhlášení výtvarné soutěže.

Strategická hra go má své příznivce i v Blansku a ti se schází každé úterý od 18:00 hodin. Každým rokem se v Blansku koná turnaj v této hře, který je kvalifikací na mistrovství republiky a je zařazen do Českého poháru (B), Gobanligy. Od 18:30 hodin pak startuje Klub deskovek, kam si můžete přijít zahrát některou z mnoha deskových her a strávit nad nimi příjemný večer.

Oblíbenost klubů je různá, říká předsedkyně Klubu Ulita Martina Nejezchlebová: „Nejstaršími kluby v Ulitě jsou Deskové hry a Go. Ty mají stabilní členskou základnu, která se pomalu obměňuje a schází se určitě více než 10 let. Mají asi 10 členů. V letošním roce dokonce uspořádali již 10. ročník mezinárodního turnaje ve hře Go. Florbalový klub vznikl z řady nadšenců na Ulitě, kteří na jedné Víkendovce k této hře přičichli a už se jí nepustili. Opět se schází asi 10 let asi v 15 lidech. Klub taichi a Klub spontánních tanců mají kolem 15 členů a schází se na Ulitě třetím rokem.“

Pátek je vyhrazen milovníkům karetní hry Magic the gathering. Na 18. hodinu je do Magic klubu Ulita zván každý, nehledě na věk nebo zkušenosti s hraním „magiců“, stačí jen mít o hru zájem. Neděle od 17:30 hodin tradičně patří Klubu un*xování pro všechny. Kdo by se chtěli dozvědět trochu víc o počítačích,  serverech, sítích a podobných záhadách, je zde na správném místě. Vítání jsou ale i ti, kdo tyhle věci ovládají a rádi by se s ostatními podělili o svoje zkušenosti.

Od pondělí do pátku v odpoledních hodinách od 12:30 do 16:00 hodin má své místo v Klubu Ulita také Klub Šnek. Je určen dětem z 1.–4. tříd jako alternativa školní družiny pro děti, které do družiny z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí chodit.

„Kluby jsou hodně různorodé. Vznikají z podnětu nadšenců a aktivních lidí do něčeho, co by rádi předávali dál. Ulita je všem těmto nápadům velmi otevřená a máme radost z každého dalšího vedoucího nějakého zájmového klubu, pak máme pocit, že jsou prostory Ulitu opravdu pořádně využívány. Takže, je-li tu někdo, kdo má zajímavý koníček a nebo třeba už celou skupinu lidí a chtěl by vést lidi k tomuto koníčku, rádi mu z realizací pomůžeme,“ nabízí Martina Nejezchlebová.

Z výčtu činností výše je patrné, že prostory jsou intenzivně využívány, což se zákonitě projevuje na jejich opotřebení. Aktuálně je největším problémem podlaha v klubovně i čajovně, na jejíž opravu shání Klub Ulita finance. Část peněz přispěje Jihomoravský kraj a část musí klub získat jinde.

členové Ulity

A na to šli v Ulitě netradičně: „Chceme podlahy v letošním roce opravit, protože nás hodně opotřebované podlahové krytiny v klubovně i v čajovně trápí už několik let. Plánujeme výměnu koberce v klubovně za hezké lino a k tomu pořídit smotávací koberec pro využití pro děti, pohybové kluby apod. A v čajovně chceme vyměnit linoleum kolem baru a koberec, který je tam všude. Za 8 let dennodenního využívání našich prostor je to už opravdu potřeba. Máme nějaké drobné vlastní zdroje, například z provozu čajovny, ale to nestačí. A tak jsme zvolili jednu z několika webových stránek, co pomáhají aktivním lidem a jejich nápadům, kde může kdokoliv přispět.“

Tou stránkou je server kreativcisobe.cz, který pomáhá získat peníze od drobných dárců. Klub Ulita si stanovil cílovou částku 25.000 Kč. Nyní má 40 dní na její nasbírání. Pokud se podaří částku vybrat, dostane ji pokrácenou o 3 % pro server kreativcisobe.cz. Pokud ne, darované peníze se vrátí zpět na konta dárců.

„Na stránce kreativcisobe.cz se nám líbila možnost odměn dárcům za příspěvky na naše nové podlahy. Takže za různé částky lidé mohou zvolit, že získají například tričko Ulitu, vstupenky na Muziku pro Karolínku apod. Takže dary nejsou úplně jednostranné a můžeme lidem poslat takové naše díky,“ uzavírá Martina Nejezchlebová.

Stanislav Mrázek