Galerii města Blanska se daří získávat granty na svoji činnost

25. dubna 2014, kultura, přečteno: 1749×

Granty na celoroční výstavní činnost se vedení galerie daří získávat již od roku 2008. Získané částky se pohybují od 180 do 300 tisíc korun. V letošním roce poskytlo Galerii města Blanska Ministerstvo kultury ČR na činnost 250.000 Kč.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Co tyto prostředky pro galerii znamenají a v čem jí pomohou, vysvětlila vedoucí galerie Olga Hořavová:

„Přináší nám to větší svobodu v tom, jaké umělce do galerie pozveme. Můžeme si dovolit pozvat autory z větší dálky, protože z grantu uhradíme přepravu děl, pojištění přepravy, materiál na výstavu.

Mnohé výstavy jsou náročné na instalace. Loni v listopadu zde vystavovali autoři David Böhm a Jiří Franta a ti zde měli vybudovaný celý vstupní koridor. Hradili jsme jim potřebný materiál, který je u výstav významnou položkou. K výstavám také probíhají workshopy nebo v létě pořádáme týdenní Letní dílnu. I zde jdou peníze na potřebný materiál.

Část peněz je určena na honoráře pro umělce, kurátory, kteří mají např. na vernisáži úvodní slovo nebo uspořádají komentovanou prohlídku nebo vytvoří nějaký workshop.

Tak jako v předchozích letech připravujeme ročenku, která se ohlíží za uplynulými výstavami a slouží nám i jako dokumentační materiál, co vše se v galerii za rok událo.

Pořizujeme také techniku, která bývá využívaná u multimediálních instalací. Pomalu si tak vytváříme technické zázemí. A máme vyčleněnou i menší částku na úpravu webových stránek galerie.“

Stanislav Mrázek