V SENIOR centru Blansko otevírají místnost vzpomínek

6. dubna 2014, ostatní, přečteno: 4356×

Ráda bych se s Vámi podělila o úspěch, který se našemu zařízení podařil ve spolupráci s rodinami obyvatel SENIOR centra Blansko, s našimi zaměstnanci i s anonymními dárci.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Už v loňském roce jsme v našem zařízení avizovali sbírku dobového vybavení a nábytku pro místnost reminiscenční terapie. Tato aktivizační metoda se zabývá prací s dlouhodobými vzpomínkami a pamětí člověka s onemocněním demencí či Alzheimerovou chorobou.

Takto nemocný senior si nepamatuje, co měl zrovna k snídani a jestli vůbec jedl, ale přesně ví datum své svatby či si živě vybavuje zážitky z dětství. Je to proto, že oblast dlouhodobé paměti, která je ukryta „hluboko“ v mozku, této nemoci odolává nejdéle. V této době je tedy nemocný senior doma, k těmto zážitkům se upíná, protože to je jeho jediná současná jistota.Proto i cílem sbírky bylo nashromáždit dostatečné množství dobového a zachovalého nábytku a vybavení pro zařízení pomyslného pokoje vzpomínek, bezpečného a známého prostoru pro takto nemocné uživatele.

Reminiscenční pokoj

Nyní se s Vámi mohu podělit o svoji radost z plně vybavené místnosti. Díky hmotným darům se nám podařilo zařídit a vybavit dobový pokoj, ve kterém jsou rozmístěny staré předměty z domácnosti, které byly běžnou součástí doby 50. a 60. let minulého století. Kuchyňský kredenc, čajový servis, křeslo, hodiny se závažím, dekorační obrazy s květinami, gramofon, obyčejná žehlička či háčkované dečky. Zkrátka věci, které měl člověk dříve narozený běžně doma, které denně používal, a které mu otevírají dveře do mládí; do doby, kterou si bezpečně pamatuje a dokáže o ní povídat.

Chtěla bych prostřednictvím tohoto článku poděkovat všem, kteří do místnosti přispěli kouskem své rodinné historie, a často tak pomohli zachovat zdánlivě nepotřebné a přežité vybavení k dalšímu užitku. Jsem ráda, že i dnes se najdou lidé, kteří myslí na své blízké a není jim osud druhých lhostejný.

Mgr. Lenka Dražilová
ředitelka SENIOR centra Blansko, p. o.