Do Blanska se na soutěž sjeli mladí zahrádkáři

1. června 2014, ostatní, přečteno: 2215×

V Domě zahrádkářů na ulici Křížkovského se v pátek 16. května konalo okresní kolo soutěže mladých zahrádkářů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Informace o soutěži nám ochotně poskytla Ing. Zdenka Kotková, tajemnice územní rady ČZS v Boskovicích. U jejich pořádání je od samého začátku soutěže v roce 1984. Dnes územní rada považuje klání mladých zahrádkářů za stěžejní událost roku. Smysl vidí hlavně v tom, že odtáhnou děti od počítači k něčemu jinému, u čeho mají pohyb v přírodě.

Pro jak staré děti je soutěž určena?

Územní kolo mladého zahrádkáře je určeno pro děti ze základních škol. Rozděleno je do dvou kategorií od 4. do 6. třídy a od 7. do 9. třídy. Menší děti nebereme proto, že část soutěže je psaní a čtení a děti z nižších tříd nejsou tak rychlé v řešení úkolů.

Letos převažují mladší děti, což je krásné, protože minulý rok jsme zde měli víc starších. Jsou zde děti z Velkých Opatovic, z Lomnice, z Olešnice, z Boskovic a z Blanska. Základní škola T. G. M. se zúčastňuje každoročně.

Dřív bývala výborná ZŠ Erbenova, ale skončila tam paní učitelka, která děti vedla a náhrada se zatím nenašla. Nicméně se školou komunikujeme a věříme, že se jednou do soutěže vrátí.

mladí zahrádkáři test

Kolik soutěžících do Blanska dorazilo?

Dnes tady máme 40 účastníků. Jsme rádi, že máme tento dům, takže děti aspoň mají kde být. Sice máme ještě druhý dům v Boskovicích, ale ten je z poloviny byt a z poloviny sklepy. Tam bychom museli počet soutěžících omezit.

Jaké úkoly musí děti splnit?

Jsou tři základní oblasti. Nejprve absolvují teoretický text, kde musí u každé otázky ze tří dopovědí vybrat jednu správnou. Otázky se týkají obecných znalostí, práce na zahrádce, znalosti rostlin, ekologie apod.

V další části je poznávání rostlin, které se týkají zahrádkaření, ale i léčivek a plevelů. Dříve jsme tam měli převážně ovocné stromy, ale posunulo se to časem jinam. Dnes zařazujeme spíše okrasné rostliny, protože tři čtvrtiny zahrad jsou dnes okrasné.

poznávání rostlin

Na posledním stanovišti se soutěžící zabývají praktickou činností. Např. výsevem, zelinářstvím, ovocnářstvím apod. Ta praktičnost je ale jen částečná, aby děti mohly úkoly z bezpečnostních důvodů zvládnout. Nemůžeme je nechat zkoušet roubovat, na to jsou určeny kroužky za odborného dozoru vedoucích nebo rodičů.

Jak se děti na soutěž připravují?

Na soutěž se připravují v přírodovědě a v biologii, kde získávají částečné teoretické znalosti, ale hlavní pro přípravu na soutěž zůstávají zájmové kroužky. Ty se konají minimálně jednou týdně, např. v Lomnici ale dělají i víkendové akce. V Boskovicích je zase pořádá přímo ZO zahrádkářů. Je to různé. Záleží to na každé škole či organizaci.

praktická část

Je soutěž postupová?

Ano, ti nejlepší v kategoriích postupují do národního kola.

red