Radim Kolář: Kapitán lodi Devil’s Gate

4. června 2014, kultura, přečteno: 3514×

Premiéra tohoto filmu z cyklu o nejen blanenských osobnostech Živá paměť proběhne v Kině Blansko 20. června ve 20:00 hodin. Bubeník, skladatel, námořník, otec mistra světa v biketrialu, pábitel Radim Kolář se dotýká blanenských objektů i svého života. Uvidíte film o zvukovém opojení, rytmu lodních stěžňů, hučení turbín, zvonění litiny, cinkajících zbytečnostech a vrzající korouhvičce.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Radim Kolář je výraznou blanenskou osobností, která může být pro někoho zprvu neznámá, o to více však překvapující.

Rozhodně se nelze omezit na fakt, že se jedná o otce Václava Koláře, mistra světa v biketrialu. Studoval na Státní konzervatoři v Brně obor bicí nástroje a na JAMU obor multimediální kompozice. Spolupracoval se Státní filharmonií Brno a Moravskou filharmonií Olomouc. V osmdesátých letech byl zaměstnán v Orchestru Studio Brno a podílel se jako studiový hráč na hudebních projektech s různými formacemi, s nimiž natočil více než 2 500 snímků. V devadesátých letech pak jako nezávislý hudebník hrál v zahraničí.

„Naše volba osobnosti Radima Koláře pro druhý díl cyklu Živá paměť nejen o blanenských osobnostech nebyla náhodná. Vloni jsme byli svědky vizuálního komentáře o Blansku z úst pana Poláška, významného blanenského výtvarníka. Radim okomentuje Blansko z hudebního hlediska, v popředí našeho zájmu bude tedy zvuk. Že Blansko nezní? O opaku vás přesvědčí film, na jehož premiéru bych rád všechny pozval do blanenského kina,“ řekl na úvod Radek Popelka, režisér a kameraman.

„Ze začátku jsem si nebyl jistý, zda jsem zrovna já tou pravou osobou. Nerad bych si o sobě nechal dělat portrét předčasně, pořád totiž věřím, že ještě něco přijde a že ještě něco kloudného vytvořím,“ uvedl Radim Kolář. „Co mě na tom chytlo, byl Radkův nápad se zvukem. Mám rád různé netypické kompoziční techniky a toto mi připadlo jako zajímavá výzva. Blansko je už svým názvem poměrně fotogenické, takže mě v souvislosti s ním napadají různé konotace bubenické, protože bubny jsou vlastně blány a název Blanska je snad také odvozen právě od ‚blanských‘ lesů. Aby to ale nebylo příliš popisné, snažil jsem se najít nějakou historickou souvislost. Nelze opomenout jeho metalurgickou tradici, rozhodl jsem se proto zaměřit na vztah s kovem spíš přes metalofonní zvuky.“

Radim Kolář
Radim Kolář (uprostřed) nad partiturou společně s Janem a Radkem Popelkovými.

„Radim se ve filmu představí nejen jako muzikant, ale i jako námořník, surfař, cestovatel a vynikající vypravěč. Během závodů MS v biketrialu jsme pak natočili řadu materiálu díky kamerám umístěným na Radimově těle, ty nám přiblíží nejen atmosféru závodu samotného, ale i Radima jakožto hrdého otce,“ upřesnil Popelka mladší.

Radim Kolář je ale v první řadě muzikant, sám sebe charakterizoval takto:

„Při komponování mám rád překvapení. Soudobá muzika je pro mě nesmírně přitažlivá. Noty používám jen jako orientační záležitosti, do nich se podle mě píšou jen geniální věci. Mě přitahuje improvizace, věci, které můžu vytvářet přímo na místě. Nedávno jsem např. spolupracoval na hudební nahrávce Song books Johna Cage s americkými zpěváky ale i blanenskou rodačkou Lucií Vítkovou. Ona je nesmírně talentovaná, je dokladem toho, že není třeba chodit vyšlapanými cestičkami, ještě o ní rozhodně uslyšíme.“

Rád se však inspiruje i výtvarným uměním:

„Před samotnou vernisáží filmu bychom rádi provedli FOODART – raut složený z mnoha jedlých objektů rozličných tvarů, jejichž pomíjivost se prokáže okamžikem, kdy se spotřebují. Sice zmizí, ale zůstanou po nich otisky, které si vyfotím, dám je na notovou linku a vznikne skladba, kterou vlastně vytvořili sami lidé. Je úžasné zjistit, jak snadné je živit se uměním,“ láká návštěvníky Radim Kolář. 

S osobností Radima Koláře se pojí mnohá překvapení:

„Z hlediska zvuku jsem často narážel na problém, nebylo jednoduché ho správně namíchat, technicky to bylo docela náročné. Pracovali jsme s tichem, šelestem, ale i výraznými zvuky, Radim prostě rozezní cokoli. Právě z tohoto důvodu stojí za to přijít na premiéru filmu do kina, které je vybaveno vynikajícím zvukovým systémem,“ dodal Jan Popelka, zvukař a producent filmu.

Tvůrci filmu nasbírali během natáčení asi 8 hodin Radimova vyprávění, k dispozici měli i 20 hodin záběrů z cest po světě a jeho experimentální filmy. Je zřejmé, že Radim Kolář je univerzálním umělcem, který dokáže najít inspiraci prakticky kdekoli a v čemkoli.

V rámci tohoto projektu vzniklo další dílko, spíše představa, která však začíná mít reálné obrysy. Jeho pracovní název je Jak zní Blansko a mělo by jít o DVD se skladbami, které vznikaly během improvizací v rámci natáčení. Radim Kolář při nich nechal rozeznít např. Salmův mlýn při zvuku turbíny, aquapark, sochy na náměstí či v zámku, objekty v kovošrotu apod.

natáčení v Salmově mlýně
Natáčení v Salmově mlýně společně s Pavlem Zlámalem.

Jak se zdá, Radim Kolář je skutečně kapitánem na své lodi. Takový byl ostatně také původní název filmu. Proč k němu přibyla i Čertova Branka (angl. Devil’s gate)?

„Kapitán na své lodi: to je balanc mezi tím, že když jste námořník, máte nad sebou skutečného kapitána a zůstáváte jen tím podřízeným, zatímco na surfu je člověk svým pánem. Devil’s gate byl také jeden z mých starších projektů, asi hodinová suita, taková jazzová improvizace. Čertova branka je ale taková mnohoznačná záležitost. Je to i útvar v Pustém žlebu, kterým lze projít. Je to otvor, kterým proudí vjemy, jako je oko, ucho, prostě bod, pomocí kterého je s námi manipulováno, takový univerzální sdělovací prostředek,“ uzavřel blanenský kapitán. 

Nenechte si ujít premiéru filmu, která proběhne v pátek 20. června ve 20:00 hodin v sále blanenského kina. Rozhodně se máte na co těšit. Film bude po promítnutí k dispozici na DVD, v prodeji pak v Blanenské informační kanceláři Blanka.

Jana Franchi