Improvizačně světelné představení OCELLAJT rozehrálo světlem a tmou blanenskou galerii

26. července 2014, kultura, přečteno: 2381×

9. července proběhl v Galerii města Blanska nevšední noční program, jenž přilákal spoustu diváků, kteří ocenili nejen skvělý nápad ale i vynikající provedení v podání blanenského divadla Kolárka. Představení tak odhalilo za světla neviděný potenciál výstavy.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

„O nočním programu k výstavě Čestmíra Sušky jsem přemýšlela od vernisáže,“ vysvětluje Olga Fryčová Hořavová, vedoucí galerie. „Pan Suška někdy své prořezané objekty vystavuje v zatemněných místnostech a nechává je rozehrát světlem a tmou. Přišlo by mi líto tento rozměr výstavy nevyužít. Zároveň mám velmi ráda, když se čistý prostor galerie ukazuje ve svých proměnách, a je tak díky tvořivosti dějištěm nevšedních performancí.

Ocellajt
Aktérem nočního představení se stal i Suškův Ocelot. Foto: Z. Hudec

Ráda bych také zmínila, že není snadné připravit výstavu těžkých soch. Běžnému návštěvníkovi nedojde, že objekty jsou vezeny v několika nákladních autech přes celou republiku, že při nakládce i vykládce je třeba pomoci stěhováků a v případě této výstavy dokonce i jeřábu při umísťování největší sochy Ocelota, který je před vstupem do galerie.

Ocellajt
Kytarové vystoupení v podání Miloše Pernici. Foto: J. Franchi.

Během výstavy proběhlo mnoho tvůrčích dílen, které jsme připravily spolu s Jolanou Chalupovou. Během nich si děti vyzkoušely techniku rezotisku a také měly možnost pomocí technik dramatické výchovy interpretovat vystavené sochy. Oslovila jsem Jolanu, zda by neměla chuť připravit představení, ve kterém by pomocí světla a pohybu rozehrála spolu s dalšími členy divadla Kolárka instalaci výstavy. Pak už šlo plánování samo. Požádala jsem o vystoupení pana Miloše Pernicu, který ochotně hru na kytaru přislíbil a jehož vystoupení sklidilo zasloužený dlouhý potlesk.

Ocellajt
Nevšední hra se světlem v podání členů divadla Kolárka. Foto: J. Franchi.

Představení OCELLAJT bylo v režii Jolany Chalupové, choreografie se ujala Maruška Kuncová. Vystoupení bylo připravováno několik nocí a jak uvedla Jolana: ‚šlo o improvizaci se záchytnými body‘. O hudební doprovod se postarala část kapely Kursk.sk Hynek Skoták a Štefan Kurbel. Všem patří velké díky za parádní spolupráci,“ uvedla na závěr vedoucí galerie.

red