„Pocity“ Květy Pokorné

19. července 2014, kultura, přečteno: 2856×

Celý život toužíme a přejeme si … někdo s větším nebo menším úspěchem zkouší své sny naplnit, jiný je bez boje vzdá. Vzácně se objeví žena, která  si jednoduše  řekne: „proč ne?“ a vydá   knihu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Květa Pokorná – Pocity

Kroměřížská rodačka  Květa Pokorná se octla v Blansku v r. 1986. Pracovala nejprve  jako učitelka, později ředitelka mateřské školy. A tady se potkala s poezií pro děti. V r. 2010 jí vyšla knížka,  vydaná  jako první v edici KráLiK  Městské knihovny Blansko, kterou si ilustrovala a nazvala ji „Povídání se sluníčkem“. V r. 2014 vzniklo pokračování pro děti předškolního věku „Sluníčko jde do školy“.

Na jaře téhož roku si konečně splnila sen a vydala  graficky výborně dotaženou útlou knihu lyrické  poezie pro dospělé. Představila se jako autorka zralá, která cestou životem získávala  i ztrácela. Zůstaly jí touha, naděje a víra, pro jakoukoli tvůrčí činnost nezbytné. Vypsala se ze svých pocitů s pokorou a úsporně. Její verše jsou lehce melancholické, posmutnělé, nepropadají však beznaději. Nechává na čtenáři, jestli objeví klíč k její duši. Částečně odhalí své nitro,  nedává se zcela všanc a ví, že uměřenost, znalost vlastních limitů a míra vkusu  jsou ve tvorbě, ať jde o poezii nebo prózu, naprosto nezbytné.

Knihu graficky upravil Josef Ruzselák a najdete ji ve fondu Městské knihovny Blansko.

L. Čepová