Řidiči by měli dbát v letních měsících na pitný režim

29. července 2014, zprávy z MěÚ, přečteno: 2861×

Letní měsíce jsou pro většinu z nás dobou dovolených, odpočinku a relaxace. Mnoho lidí také využívá k cestování za zaslouženým odpočinkem vlastních dopravních prostředků, což je sice výrazně pohodlnější než cestování např. autobusem či vlakem, ovšem přináší to i svá rizika.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Je statisticky dokázáno, že v teplých letních dnech dochází k nárůstu počtu dopravních nehod. Viníky však nejsou pouze řidiči, ale mnohdy i další účastnící silničního provozu. Při vysokých teplotách dochází k přetěžování našeho termoregulačního systému, s čímž je současně spojena i snížená výkonnost jedince. Takto vzniklá únava následně sníží vaši pozornost, vnímavost, prodlužuje reakční schopnost a mnohdy vede i k tzv. „mikrospánku“ – tedy usnutí řidiče přímo za volantem.

Přestože dospělý a zdravý člověk dokáže omezeně, po dobu zhruba čtyř hodin, snést teplotu i kolem 50 °C, neznamená to, že je schopen při těchto extrémně vysokých teplotních hodnotách podávat 100% výkon.

Podle výzkumů vykazuje zdravý člověk optimální výkonnost při teplotách okolo 22 °C. S narůstající teplotou se jeho únava výrazně zvyšuje a při teplotě nad 30 °C se jeho výkon sníží až o polovinu.

Teplé letní počasí neovlivňuje pouze řidiče, ale i celou osádku vozidla. Je tedy na místě, aby především při delších cestách panovala ve vozidle dobrá a klidná nálada všech, kteří v něm cestují. Zde je tedy několik doporučení, jak se vyvarovat nebezpečí spojených s cestováním automobilem v letních měsících:

  • Pijte hodně tekutin. V této extrémní zátěži pro organismus se doporučuje vypít 4-5 litrů tekutin. Tekutiny by samozřejmě měly být nealkoholické a měly by mít zhruba pokojovou teplotu. Milovníci kávy by měli mít na paměti, že kávu by do výše uvedeného celkového objemu tekutin, neměli započítávat. Její efekt na osvěžení je krátkodobý, zatímco pro naše tělo má dehydrující účinky.

  • Vyvarujte se konzumace tučných jídel. Jezte raději více ovoce a zeleniny, dodržujte správnou životosprávu.

  • Je důležité vnímat i varovné signály přicházející únavy. Zejména při dlouhých cestách je třeba dodržovat přestávky, a to v pravidelných intervalech, během nichž si vyvětrejte vozidlo a protáhněte svaly lehkým procvičením svého těla. Tyto přestávky si naplánujte zhruba po 2 hodinách jízdy.

  • Při cestách, které trvají 4 a více hodin, je vhodné mít s sebou ve vozidle spolujezdce, který s řidičem udržuje klidnou komunikaci, popřípadě se s řidičem vystřídá v řízení vozidla.

  • Pokud používáte klimatizaci, pamatujte, že rozdíl mezi venkovní teplotou a teplotou uvnitř vozidla by neměl být větší než 8 °C. Optimálně pak 6-8 °C. I přes použití klimatizace ve vozidle nezapomínejte na příjem dostatečného množství tekutin a odpočinek v podobě pravidelných přestávek.

  • Pokud cestujete s dětmi, dbejte výše uvedených rad s větší pečlivostí.

  • Totéž platí, v přiměřené míře, i pro cestování s vašimi domácími mazlíčky.

Doufáme, že těchto několik rad vám zpříjemní cestování v horkých letních dnech, ať už pojedete za sluncem k moři, poznávat krásy hor nebo kulturních památek.

Na závěr bychom vám všem chtěli popřát pohodové prožití následujících letních měsíců a mnoho šťastných kilometrů spojených s bezpečným návratem zpět domů.

Aleš Lakota

Aktiv BESIP Blansko