Inlajnový okruh v Blansku bude hostit 12. září první soutěž blanenských škol

23. srpna 2014, sport, přečteno: 2616×

Už příští měsíc, v září 2014, se po více než čtvrtstoletí může začít vracet na mapu rychlobruslení v České republice také Blanensko, Blansko. Bude-li chtít, budou-li chtít i rodiče a tělocvikáři, učitelé šikovných děvčat a kluků… Z týmu Sáblíkové nabídli Blansku i možnost zrodu kroužku rychlobruslení.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na pátek 12. září se na nedávno zprovozněné blanenské inlajnové (a cyklo)stezce kolem baseballového stadionu a řeky Svitavy připravují závody v rychlobruslení. V tomto čase samozřejmě na oblíbených kolečkových bruslích, na inlajnkách, pro všechny žákyně a žáky blanenských základních škol. Za pomoci spolupracovníků z NowiS TEAMu a CENTRA SPORTŮ – týmů trenéra 5násobné olympijské medailistky Martiny Sáblíkové Petra Nováka. Pod záštitou 1. místostarosty Města Blanska Ing. Bc. Jiřího Crhy a ve spolupráci s blanenským Odborem školství, kultury, mládeže a tělovýchovy.

Propozice už se závěrem prázdnin zamířily do ředitelen všech blanenských základních škol. Kdo jezdí na inlajnkách, dívka či kluk, od první třídy ZŠ až po ty nejstarší ročníky na základkách, může se přihlásit do školního týmu, který bude pozván na 12.09. k premiérovému závodu: O putovní „INLAJNOVÝ POHÁR BLANENSKÝCH ŠKOL 2014“. Závodit budou jednotlivci a současně školní týmy. Na distancích 100 metrů a pak 1 okruh, čili kilometr.

Ačkoliv asfaltová trať na sportovním ostrově nebyla budovaná jako klasický závodní ovál a má pro rychlíky-vytrvalce čtyři zatáčky „na srdíčko“ hodně ostré, lze čekat průměrnou rychlost nejzkušenějších přes 20 km/h.

Podtitulek závodu je výmluvný: JEDEME V TOM S MARTINOU…! Rozuměj – Sáblíkovou; příkladnou reprezentantkou na ledových i na kolečkových bruslích a také na kole. Do Blanska přišla nejen nabídka na pomoc s organizací prvního závodu blanenských základních škol, ale pro zájemce, kteří se přihlásí, také šance trénovat i dál, během školního roku 2014/2015, podle metod, podle kterých šéftrenér Novák nebo jeho brněnská spolupracovnice, bývalá reprezentantka Věra Břínková, hledá a vychovává nejtalentovanější nejmladší reprezentantky a reprezentanty do týmu k Martině.

„Martina je tak příkladná osobnost v pilném a všestranném tréninku, že jsou z ní i 7–15letá děcka naprosto motivovaná, sotva ji poznají osobně,“ říká Břínková. „A všichni chtějí jezdit na inlajnkách, zkoušet dlouhé nože na ledu, závodit na kole tak jako ona. Ty nejpilnější mladé měla s sebou i na své finální přípravě v horách před ZOH v Soči. Soupeři žasli, ale Martinu i děcka to bavilo, všichni se překonávali. Dobří rodiče i kantoři, kteří toho využijí.“

Stadion se 400 m dlouhým rychlobruslařským umělým ledem zatím v ČR nestojí, teprve se chystá. Ale děvčata a kluci z Blanenska mohou abecedu rychlého bruslení trénovat i mezi mantinely na ZS v Blansku. A dokud je počasí, tak jezdit denně in-line nebo na kole na cyklostezce. Kromě toho jim Břínková z CENTRA SPORTŮ nabízí možnost společně trénovat zdravou všestrannost, to nejlepší z atletiky, z gymnastiky, speciální cviky… Projeví-li zájem některá z blanenských ZŠ, může už v září vzniknout školní kroužek. Nebo se ve spolupráci s radnicí najde jiná vhodná forma, aby mohly děti z Blanska trénovat co nejblíž. A třeba už v příští zimě, až půjdou inlajnky a kola kvůli sněhu spát, vyrazí s trenérkou a rychlobruslemi například do polského Zakopaného.


Propozice a přihlášky k I. ročníku „Rychlobruslařských inlajnových závodů blanenských škol – JEDEME V TOM S MARTINOU…!“ jsou k dispozici u ředitelů blanenských ZŠ a také na www.centrumsportu.net. Více info: 776 359 836.