Podzim patří tanečním kurzům

25. srpna 2014, kultura, přečteno: 2578×

Ve čtvrtek 18. září 2014 se uskuteční první letošní taneční kurz tance a společenské výchovy pro studenty a učně ze středních škol z Blanska a okolí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Základní kurzy tance a společenské výchovy pořádá Kulturní středisko města Blanska. Účastníkům se dostane odborného vedení od Aleny Míšenské a Romana Matala, Jana Jeřábka a Karolíny Michalíkové.

První lekce se uskuteční ve čtvrtek 18. září 2014 ve dvou kurzech A a B, do kterých budou uchazeči rozděleni dle počtu slečen, pánů a příslušnosti ke škole. Kurzy se potom budou střídat dle tanečního kalendáře od 17:00 a od 19:30 hodin.

Kurzovné se nemění a zůstává i letos ve výši 1.000 Kč. Každý účastník po zaplacení obdrží průkazku ke vstupu na 10 lekcí, dvě prodloužené a závěrečný ples. 

Přihláška je níže ke stažení a je také k dispozici denně v recepci Kulturního střediska města Blanska, Hybešova 1 (Dělnický dům Blansko).

Přihláška v PDF ke stažení.

Vyplněnou přihlášku a kurzovné odevzdávejte ve dnech 08.09.–11.09.2014 do 17:00 hodinkanceláři KSMB.
V jiném termínu dle předchozí telefonické domluvy.

Další informace: KSMB – Lea Stejskalová, tel. 516 414 642.


Taneční kurzy vás naučí nejen tančit

Prázdniny uběhnou jak voda a bude zde září, kdy začínají kurzy tance a společenské výchovy pro studenty a učně ze středních škol a učilišť. V České republice je více než stoletá tradice tanečních, kdy mladí lidé ve věku kolem 16 let chodí do základních kurzů tance a společenské výchovy.

Tyto kurzy obohatí život mladých lidí v několika směrech. Zažijí v třídním kolektivu a mezi ostatními kamarády i z jiných škol něco neopakovatelného, kdy se poznají jinak než ve škole, kdy se naučí spolu si povídat, společně se pobaví a zasmějí. V dnešní době, kdy je trendem sedět doma u počítače, je obzvlášť dobré naučit se komunikovat, seznamovat, základním pravidlům chování ve společnosti, v divadle, restauraci, na taneční zábavě ale i tak opomíjené věci, jako je zdravit, usmát se na někoho, dát přednost ve dveřích, pustit sednout staršího v dopravních prostředcích a také podat pomocnou ruku, když to zrovna někomu moc nejde.

Samozřejmě se všichni naučí základním krokům a variacím v nejvíce používaných tancích klasických, tak i módních, jako jsou salsa, mambo, merengue apod.

V klasické škole jsou trochu pravidla společenského chování podceňována a taneční kurzy trochu suplují tuto výchovu jak ve škole, tak hlavně v rodině, kdy rodiče často zapomínají působit na své děti v tomto směru. Možná si neuvědomují, že není nikdo vytržen ze společnosti, že přijde doba, kdy se bude muset jejich dítě zúčastnit různých konkurzů, výběrových řízení, jednání s úřady apod. a že je potřeba znát a mít praktické návyky v tomto směru, aby měli šanci být úspěšní.

Často nestačí mít jenom odborné znalosti, ale pokud je člověk neumí nabídnout a „prodat“, tak si pak v koutku může říkat, jak je dobrý, co všechno zná, ale ti ostatní se to také musí dozvědět. Obzvlášť v dnešní době, kdy se třeba na jedno pracovní místo hlásí desítky uchazečů, je potřeba si uvědomit, že šanci má jen ten, kdo splňuje všechna kritéria, nejenom odbornost, ale i chování ve firmě, komunikaci se spoluzaměstnanci, vedení podřízených, chování při obchodních jednáních apod.

Mladý člověk si v 16 letech často neuvědomuje, co ho čeká, že si bude muset vydobýt svoje místo na slunci sám, že už mu v těchto situacích rodiče nepomohou. A pokud si to neuvědomuje, měli by rodiče s ním o tom, co ho čeká, promluvit a dát mu šanci, aby tyto poznatky získal a později zúročil.

Často slyšíme od mladých lidí: „a na co nám to bude, nám stačí diskoška“. Jistě, na chvilkové pobavení asi ano, ale co dál, až přijde do zaměstnání, bude se muset zúčastňovat různých společenských akcí, popřípadě získá nějakou pracovní pozici. Bohužel člověk vidí v restauraci, v kině, v divadle, jak lidé neznají základní způsoby chování u jídla, neví, na co jsou třeba tři příbory, na co jsou různé druhy skleniček, ubrousky apod. To platí i o chování u šatny, volby vhodného oblečení do divadla apod.

Takže rodiče, vy hlavně byste měli svým dětem říci, na co to všechno je, a ne jen, když nechceš chodit do tanečních, nechoď, aspoň ušetříme za oblečení. A kamarádi, co se vysmívají těm, co se jeden den v týdnu obléknou do společenských šatů, možná časem pochopí, že je to vše jinak. Ale to už může být pozdě. Nikdo nevezme do práce člověka, který neumí ani pozdravit, představit se, říci něco pozitivního o sobě a nabídnout, co umí. Když neumí ani pozdravit, tak co pak může nabídnout?

Jaká je společnost, která vyměnila slušnost za hrubost? Tak se ptá Tomáš Klus v jedné krásné písničce. Jak odpovědět, to by si měl v hlavě každý srovnat. A taky pro to něco udělat v každodenním styku s ostatními lidmi kolem sebe.

Zveme Vás do tanečních kurzů v Blansku v Dělnickém domě, které začínají v polovině září a v Boskovicích do Sokolovny, kde též probíhají kurzy v tomto čase.

Učitelé tance a společenské výchovy Mgr. Alena Míšenská a Ing. Jiří Míšenský.