Prapor – symbol, který sjednocuje

7. srpna 2014, kultura, přečteno: 2556×

Když se řekne „prapor“, představí si většina z nás nějakou vlaječku, ti poučenější možná státní vlajku či znak, který jsme už někdy někde viděli. Lidé, kteří ale pod praporem stojí, v něm spatřují něco docela jiného.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Je to pro ně jakési znamení příslušnosti k určitému společenství lidí, k městu, kraji nebo státu, v němž žijí. Tito lidé nechávají své prapory ručně vyšívat, světit a pečlivě je uchovávají pro další generace.

Prapor se takto stává znamením jednoty a tvoří duchovní zdroj celého spolku. Pomyslně dodává jeho členům odvahu a pomáhá jim být stále se společenstvím. A jak je již v názvu tohoto příspěvku uvedeno – jde o znak jednoty, která spojuje. Znak osudů a životů.

Městská knihovna Blansko pořádá ve spolupráci s panem Radkem Fojtem, jinak také majorem dělostřelecké baterie Sloup, výstavu praporů, symbolů různých společenství. Nemalý podíl na výstavě má také student blanenského gymnázia, autorův kmotřenec, Vojtěch Fojt.

Výstava bude bez úvodní vernisáže zahájena 11. srpna 2014 ve výstavní místnosti knihovny a ke zhlédnutí bude do 29. srpna 2014.

Mgr. Iveta Pernicová, DiS.
Městská knihovna Blansko