Nemocnice Blansko připravila novou službu pro pacienty – CANISTERAPII

22. října 2014, tiskové zprávy, přečteno: 3905×

Od prázdninových měsíců ve „zkušebním provozu“ a od září již v zaběhlém režimu pomáhají v blanenské nemocnici pejsci. Snahou Nemocnice Blansko je zavádět nové metody a postupy, které pacientům pomohou čas strávený v nemocnici co nejvíce usnadnit a zpříjemnit. V tomto trendu pokračujeme i letos a zejména dlouhodobě nemocným pacientům nabízíme novou službu – CANISTERAPII, tedy léčebný kontakt psa a člověka.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Jak canisterapie působí?

  • rozvíjí hrubou a jemnou motoriku
  • podněcuje verbální i neverbální komunikaci
  • pomáhá při nácviku koncentrace a paměti, rozvíjí orientaci v prostoru a čase
  • rozvíjí sociální cítění, poznávání a složku citovou
  • má velký vliv na psychiku a přispívá k duševní rovnováze a motivaci

Pes je při canisterapii součástí rehabilitace a fyzioterapie, napomáhá procvičování různých částí těla, prohřívá ho a velmi významnou a úspěšnou metodou je polohování pomocí psů. Už svou přítomností dokáže pes vyvolat dobrou náladu všude tam, kde je jí nedostatek. A o tom, že úsměv léčí, není pochyb.

Canisterapie probíhá v Nemocnici Blansko formou individuální na lůžku pacienta, ale i skupinovou – v tělocvičně. Pozitivní ohlasy a viditelné zlepšení u pacientů v režimu canisterapie rozhodly zařadit definitivně tuto novinku mezi nabízené služby. Služba je pro pacienty zcela zdarma.

canisterapie

Zatím je canisterapie nejvíce využívána pacienty následné péče interního oddělení. Jsou to lidé, kteří jsou hospitalizovaní dlouhodobě, a zejména u nich je kontakt se psem a canisterapeutem vítaným zpestřením a obrovskou motivací. V praxi funguje terapie tak, že lékaři vytipují vhodné pacienty na základě jejich zdravotního stavu, možnosti pozitivního působení při rehabilitaci a hlavně ty lidi, kteří mají pejsky rádi. Hlavně pro starší lidi, kteří měli doma pejska celý život, je pravidelná docházka psů obrovským impulzem. Těší se, při setkání se psy mají takovou motivaci, že i ztuhlé prsty dokáží hbitě pročesávat psí srst a tváře bez úsměvu se rozzáří.

Pacientům, kterým je služba nabídnuta a vyjádří souhlas, se sestaví individuální plán aktivit, které se u něj se psem provádí. Tento plán sestavuje indikující lékař, fyzioterapeut, ergoterapeut a canisterapeut. Aby byla procedura úspěšná, nestačí jen kontakt se psem, ale současně musí probíhat také účinná fyzioterapie. Veškeré cvičení je v režii fyzioterapeutky a pes v podstatě pomáhá pacienta motivovat k prováděné rehabilitaci.

Canisterapii v blanenské nemocnici poskytuje zkušená terapeutka se sedmnáctiletou praxí, paní Marika Zouharová, a jejími pomocníky jsou dvě fenky Flat coated retrievera – černá Ambra a hnědá Garia, pejsci s průkazem původu, zdravotní způsobilostí a hlavně speciálně vedení a vycvičení pro přikládání k pacientovi do lůžka, ale i k cvičení v různých polohách.

Bc. Kateřina Ostrá
tisková mluvčí