Pozvánka na výstavu: Pavel Korbička & Lucie Vítková – Interference

14. října 2014, kultura, přečteno: 2554×

Duo Pavel Korbička a Lucie Vítková se na výtvarné i hudební scéně dosud objevili s projekty Akustické obrazyMedialog. Výstava připravovaná pro Galerii Blansko představí zcela nový typ Akustických obrazů, vytvořených přímo pro tuto galerii a její klíčová místa, v podobě tří monumentálních zvukově-obrazových projekcí. Pro novou modifikaci projektu autoři zvolili název Interference.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Vernisáž výstavy se uskuteční v sobotu 18.10.2014 v 17:00 hodin. Výstava potrvá do 19.11.2014.

Akustické obrazy jsou společným mezioborovým projektem Pavla Korbičky a Lucie Vítkové, jehož cílem je vizualizovat zvuk. Prostředkem k tomu jsou speciálně sestrojené strunné nástroje, vytvořené buď na míru konkrétním prostorám, na základě jejich proporčních, tvarových a akustických kvalit, nebo jsou naopak vytvořeny pro malířská plátna různých rozměrů, odvozených od proporcí těla hudebnice a jejích pohybových možností (např. velikost ruky, délka trupu, rozpažení apod.).

Lucie Vítková

Ozvučené gumové struny jsou nositelem zvuku a jsou též ideální jako nosiče barvy, která se během hudební produkce nekontrolovaně rozstřikuje různými směry. Při hře se hudebnice soustředí jen na vlastní kompozici zvuku i pohybu a nevnímá vznikající vizuální stopy, čímž je docíleno nekalkulovaného svobodného výtvarného projevu.

V případě výstavy Interference byla na základě půdorysu galerie vybrána tři místa, kde budou napnuta ocelová lanka, která oproti předchozím Akustickým obrazům nejsou pokryta razítkovou barvou, nýbrž na ně bude připevněna kamera, snímající konkrétní část prostoru. Při následné hudební produkci bude snímaný obraz rozechvíván a nahráván a ve výsledné instalaci bude videonahrávka promítnuta zpět na svoje místo vzniku. Do přítomné reality galerijního prostoru tak bude vstupovat jeho minulý modifikovaný odraz, v propojení se zvukovou stopou, odrážející hrací a pohybové impulsy performerky.

GMB