Systém centrálního zásobování teplem musí být srovnatelný s vlastním vytápěním

4. října 2014, zprávy z MěÚ, přečteno: 2259×

Smlouva o centrálním zásobování teplem vyprší v roce 2018. Na stole je plán, jakým způsobem se bude vytápět dál. Odbor komunální údržby byl pověřen provést kroky, které by měly začít letos na podzim a skončit na podzim v roce 2018.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Tyto kroky by měly jednoznačně odpovědět, zda provozovat centrální zásobování teplem dál, jestli se stejným majitelem nebo dodavatelem nebo s jiným a za jiných podmínek, možná výhodnějších nebo méně výhodných. Nebo jestli budovat samostatné vytápění.

„Nejsem zastáncem přímých, jednoduchých a přímočarých řešení a prohlášení. To mně tak trochu zavání historií. Přesvědčit ale občany, že jednoduchá a rychlá řešení nejsou ta nejlepší, bude asi těžké. Každému návrhu řešení by měla předcházet důkladná analýza všech aspektů,“ říká starosta Ivo Polák.

Lidé jsou přesvědčeni, že když si budou přitápět svými kotelnami a nebudou napojeni na centrální zásobování teplem, že budou mít vytápění levnější. Když se budou ale nastavovat nové parametry, nemusí tomu tak být. „Chceme zodpovědně zhodnotit aktuální situaci, a pak ať si lidé řeknou, jak to chtějí. Nemůže to ale být tak, že se všechno hned změní. Samostatné vytápění nelze udělat tak, že v srpnu 2018 skončí smlouva a v září budou ve všech domech samostatné kotelny s kondenzačními kotly,“ je přesvědčený starosta Polák.

Firma, která nyní dodává teplo má v ceně zahrnuté náklady za zařízení, které musela vybudovat, aby vše fungovalo. Kdyby je převzalo město, nemuselo by je splácet, ale zařízení má už patnáct let, takže bude muset investovat do oprav. „Ve výpočtu ceny vše hraje roli a my chceme všechny věci, které na to mají vliv a vstupují do ceny tepla zanalyzovat. Včetně opotřebení zařízení. I město vytápí některé své budovy centrálně. Samo se musí rozhodnout, zda se mu ekonomicky vyplatí přejít na samostatné vytápění, nebo ne,“ dodává Polák.

red