Týden knihoven 2014 v blanenské knihovně

4. října 2014, kultura, přečteno: 1863×

Profesní organizace Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky poosmnácté vyhlásila tradiční akci Týden knihoven, která proběhne po celé republice od 6. do 12. října 2014.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

I když je letošní ročník zaměřen přednostně na muzejní knihovny, zapojí se do ní české knihovny všech velikostí a typů od nejmenších vesnických až po vysokoškolské a odborné knihovny. Stranou nezůstane ani Městská knihovna Blansko.

S předstihem, v průběhu září, za rekordního zájmu ze strany veřejnosti odstartoval 5. ročník pilotního projektu knihovny „Blanenská univerzita (nejen) pro seniory“.

V samotném Týdnu knihoven, 10. října 2014, proběhne slavnostní vernisáž 5. ročníku Salonu blanenských výtvarníků, na němž se představí řada zajímavých, především amatérských, umělců.

Již sedmého října mohou do hudebního oddělení knihovny přijít všichni fandové osvědčeného cyklu Cesty za poznáním, aby se zúčastnili dalšího pokračování, které lektorka Bc. Ivana Filoušová aktuálně věnovala jubilujícímu Leoši Janáčkovi.

Blanenští knihovníci si dobře uvědomují logickou nutnost vhodného působení zejména na začínající a malé čtenáře. Proto, když uvažovali o základním programovém bodu Týdne knihoven 2014, rozhodli se do Blanska pozvat multižánrového Marka Šolmese Srazila, který se dětskému publiku představí 9. října hned třikrát. Jeho komponovaný pořad je totiž určen hlavně žákům nižšího školního věku a účinně u nich přispívá k rozvoji čtenářství.

V týdnu od 6. do 12. října 2014 jako speciální dárek zaregistrujeme nového čtenáře zdarma.

Blanenská knihovna nemyslí na svoje uživatele, a nejen ty, pouze během Týdne knihoven. V duchu svého hesla ČTETE? ČTĚTE! celoročně připravuje pro veřejnost bohatou a pestrou paletu akcí, o kterých pravidelně informují média a hlavně webové stránky www.knihovnablansko.cz.

Mgr. Pavel Přikryl
ředitel Městské knihovny Blansko