V Blansku připomněli vznik samostatného Československa

30. října 2014, kultura, přečteno: 1964×

V Praze byl 28. října 1918 vyhlášen samostatný československý stát. Tuto významnou událost připomněli hlavní představitelé města Blanska a další zúčastnění a hosté při pietním aktu u památníku na náměstí Svobody. Při této příležitosti přednesl starosta města Mgr. Ivo Polák projev.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Vážení občané, dámy a pánové, vítám vás v dnešní slavnostní den, kterým si připomínáme vznik moderního českého státu. Dnes je to přesně 96 let od okamžiku jeho zrodu. Přestali jsme být součástí mnohonárodnostní monarchie a stali se republikou.

Naše historie je ale starší a republikou nezačíná. Máme tisíciletou tradici, svou kulturu, společné potřeby a především pozoruhodnou historickou zkušenost v poznání, že ve světě se snadno ztrácí a jen bojem udržuje a získává.

Dobré vztahy s okolními národy a státy jsou důležité, ale vždy mějme na mysli, že i ony mají své přirozené zájmy. Vždyť ani naše republika se nezrodila lehce. Vzpomeňme boje o Těšínsko nebo o jižní Slovensko, vzpomeňme osudu Sudet.

Dámy a pánové, historie neskončila a těžce nabité zkušenosti našich předků a tradice naší státnosti musí být pro nás trvalým odkazem. Suverénní Československá republika vznikla za příznivých mezinárodních okolností a na obnově její plné státnosti se shodla celá tehdejší společnost.

Za uplynulých 96 let se ale svět změnil. Dnešní doba není jednoduchá. Přináší přemíru informací a relativizuje mnoho dosud nepochybných základů našeho života. To se týká i naší státnosti, kterou často zpochybňujeme, a tak se sami stáváme jejím největším nebezpečím. Náš nezájem a krátkozrakost, nesvornost, projevující se v politickém pletichaření a osobních sporech, omezují prostor demokratického prosazování zájmu občanů, chybí zdravé vlastenectví a vytrácí se pojmy odpovědnost a povinnost, stejně jako mravnost a poctivost.

Vážení občané, dámy a pánové, uplynulo 96 let od vzniku našeho novodobého státu, který to nikdy neměl ve své historii jednoduché. Ale navzdory všemu prokázal, že má budoucnost, že je oporou svých občanů. Chraňme si svoje historické zkušenosti a tradici. Je to naše povinnost vůči sobě samým i vůči těm, kteří přijdou po nás.

Mgr. Ivo Polák

oslava státního svátku 28. října

oslava státního svátku 28. října

oslava státního svátku 28. října