Burza v Dělnickém domě nabídla výběr z 31 středních škol

12. listopadu 2014, ostatní, přečteno: 2561×

Široký výběr středních škol a učilišť nabídla žákům končícím základní školu burza, která se konala v pátek 7. listopadu v Dělnickém domě v Blansku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Burzu letos poprvé pořádalo Kulturní středisko města Blanska a pozvalo na ni nejen místní školy, ale i další z širšího okolí a dalších krajů. Školy z Blanska se prezentovaly na hale před vstupem do sálu.

Při výběru škol bylo dbáno na jejich zaměření a záměrně byly vybírány obory, které v nabídce místních škol chybí, uvedla Lea Stejskalová z KSMB: „Z okolí jsme oslovili takové školy, které mají jiné studijní zaměření než školy v Blansku a okolí, aby odliv žáků nebyl až tak markantní, takže je zde např. vinařská škola, textilní škola, škola bezpečnosti a ochrany osob, apod. Uvažujeme tak, že žáci, kteří mají zájem o speciální obor, který se vyučuje jen v Brně, by si školu stejně našli a do Brna odešli. Tak proč nemít jejich nabídku na jednom místě, aby se zde mohli přímo vyptat na podrobnosti o škole a studiu na ní.“

rozdávání letáků

Letos se také podařilo přilákat víc žáků základních škol. Tomu předcházela návštěva škol v Blansku i okolí a osobní pozvání a domluva organizace návštěv přes pedagogicko-výchovné poradce, což ředitelé škol uvítali, protože dříve žáky uvolňovali na burzy nebo dny otevřených dveří ve školách jednotlivě.

Situace pro střední školy není dnes dobrá. Žáků je v tuto chvíli méně než počtu míst ve středních školách a zhoršovaná je tím, že existují obory, které nenavazují na trh práce, a absolventi hledají těžko uplatnění. S tím ale nemá problém blanenská SŠ TEGA. „Letos se nám stalo, že máme od firem dvojnásobný počet požadavků na zaměstnání našich absolventů, než se jich u nás vyučí,“ uvedl ředitel školy Pavel Čípek.

starosta s místostarostou (uprostřed) u SŠ TEGA

Přiznal, že burza škol pomáhá v naplnění oborů, ale není to rozhodující nástroj na propagaci školy: „Není jednoznačný názor na to, jak propagaci školy řešit. Pro nás to hlavně znamená nabízet obory s uplatněním na trhu práce.“ Žáky , kteří mají dobrý průměr známek na posledních dvou vysvědčeních, přijímají i bez zkoušek. U tříletých oborů přijímací zkoušky nejsou vůbec. Letos však nepřijmou vůbec žáky se sníženou známkou z chování. „Nemůžeme si dovolit, aby na kvalitních a drahých technologiích pracovali žáci, kteří nemají zájem o výuku,“ zdůvodnil rozhodnutí Čípek.

Jako doprovodný program burzy škol se uskutečnila přednáška sexuologa Radima Uzla o protidrogové prevenci a sexuální výchově. V kině se jí zúčastnilo asi 80 žáků devátých tříd.

střelnice

velký sál – stánky

Zúčastněné školy i žáci měli možnost vyplnit krátký dotazník. Z něj vyplynulo, že se žákům nejvíce líbila prezentace Střední školy gastronomické. Školy pak byly spokojené s množstvím zájemců, kterých za celý den klubem prošlo asi dvě stě. Jediná výtka zazněla ke dni pořádání. Je tedy pravděpodobné, že v příštím roce se burza uskuteční v jiný pracovní den než v pátek.

Stanislav Mrázek