Dřevořezby Antonína Bárty jsou k vidění v Galerii Jonáš

3. listopadu 2014, kultura, přečteno: 2470×

Regionální umělec Antonín Bárta z Olešné vystavuje do 7. listopadu svoje řezbářské práce kombinované s kovem v Galerii Jonáš Blansko. Slavnostní vernisáž výstavy, jež proběhla v podvečer 17. října 2014, byla vhodně doplněna příjemným hudebním doprovodem kapely Karel a my.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Jak uvedl v úvodu vernisáže galerista Pavel Svoboda, tvorba tohoto vystavujícího autora dává vzniknout jednak krásným exteriérovým, ale i interiérovým motivům a ornamentálním doplňkům.

V případě Antonína Bárty jde o voňavou práci se dřevem, ke které je třeba mít alespoň drobek rukodělného talentu, zručnosti, trpělivosti a píle, především však výtvarného cítění. Touha vytvářet díla, která nás přežijí a která dělají ostatním radost, je podle jeho slov obrovská láska a autorova cesta ke dřevu. Jeho řezbářské výrobky vznikají ryze ruční prací a jsou kombinované s kovem, kůží nebo jinými přírodními materiály.

Antonín Bárta v Galerii Jonáš
Vernisáž výstavy Antonína Bárty (uprostřed) proběhla za hudebního doprovodu skupiny Karel a my. Foto: J. Franchi

Jak sám o sobě autor říká, je krásné vnímat, jak se malé semínko stromu stává výhonkem a potom velkým stromem, jehož větve se jak rozpažená ramena vzpínají k nebi a ke slunci do volného prostoru. Stejnou krásou jsou pro něho i velkolepá tušení tajemství dřeva, jež prožívá, když s ním pracuje. Dřevo totiž podle něho čeká po celá desetiletí na své odhalení.

Antonín Bárta v Galerii Jonáš
Jeho řezbářské výrobky jsou často kombinovány s kovem, kůží či kamenem. Foto: J. Franchi

Antonín Bárta tvoří především niterně. To, co vytváří, přetrvává na věky, a není to forma, ale myšlenka, kterou do svého díla vložil. Jeho umění rozechvívá cit, rozum už méně. Dává sílu a je důkazem odvěkého zákona, že totiž podle ovoce je možné poznat pravost každého stromu.

red