Kniha Blanenský chodec se dočkala dotisku

4. listopadu 2014, ostatní, přečteno: 2339×

Pro velký zájem ze strany občanů je proveden již druhý dotisk  knihy Blanenský chodec.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Je to zajímavá, převážně obrázková práce o 114 stranách. V publikaci si můžete prohlédnout historické budovy na fotografiích, památníky, pamětní desky i významné osobnosti doslova krok za krokem. Putování městem vás zavede na pozoruhodná místa. Kromě nezbytných historických faktů se kniha zabývá lidmi. Zajímavými, známými i zapomenutými, kteří se ve městě narodili, případně mají k městu vztah, každopádně však v Blansku zanechali své stopy.

Druhá část knihy je věnována blanenským živnostem. Ukázka živnostenské propagace v Blansku není jen ukázkou inzertní praxe v období první republiky. Je především zprávou o tom, kolik drobných, dnes již téměř zapomenutých živnostníků a jejich živností přispělo k rozvoji města Blanska.

Třetí část knihy je věnována Blansku v datech. Jsou zde chronologicky seřazeny významné letopočty a události v životě města. Závěr knihy nás upoutá částí pod názvem Zajímavosti, kuriozity a věci neobvyklé a statí Když se v Blansku řekne.

Kniha obsahuje několik zvláštností z časů minulých, které si starší občané ještě uchovávají v paměti a které přispívají ke koloritu města. Je cenné, že také tyto drobnosti a postřehy byly autorem zachyceny, stejně jako básně Josefa Čecha i Josefa Skotáka na obálce a krátká báseň Zdeňka Táborského. Přínosem jsou také další pohledy na existenci města v údolí řeky Svitavy, které prošlo složitým vývojem a zapsalo se do srdcí svých obyvatel.

Publikace je k dostání v Informační kanceláři Blanka, v Obchůdku pro děti, Bezručova 1 a v Galerii Jonáš Blansko, Smetanova 6.

red