Svatý Martin patronem studentů?

9. listopadu 2014, kultura, přečteno: 2803×

Blanenské vítání svatého Martina není jen příležitostí pro důstojnou oslavu svátku významného světce, příležitostí pro zážitky kulturní a kulinářské, pro setkávání přátel a návštěvu našeho města, ale může mít i podobu vzdělávání a získávání odborných dovedností.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Jak se již stalo tradicí, podílí se totiž na akci nemalou měrou také Střední škola gastronomická, s.r.o. Blansko, která svou účastí realizuje důležitou část svého vzdělávacího programu, a sice rozvoj odborných kompetencí studentů přímo v reálu – při skutečné akci a se skutečnými návštěvníky.

Ať už studenti maturitního oboru Cestovní ruch anebo žáci, kteří na této škole studují tříleté obory Kuchař – číšník a Barman – sommelier, se uplatní v mnohých pozicích, které příprava a uskutečnění takto náročné akce vyžaduje. Konkrétně jde o zajišťování služeb průvodcovských, asistenčních a obecně organizačních, nebo o provozování dvou improvizovaných gastronomických středisek v areálu Centra sv. Martina, a to baru a kavárničky.

ve věži
Prohlídka věže kostela s občerstvením.

A kde tedy bude možné budoucí odborníky při jejich „terénní“ výuce potkat? Studenty oboru Cestovní ruch především ve věži kostela sv. Martina, kde svou dřívější praxi v provádění návštěvníků rozšíří o novinky, připravené právě na svatomartinské dny – kromě tradičního výkladu o historii, o cenném zvonu Poledník a vyhlídky na město se tentokrát hosté seznámí s i tvorbou výtvarníka Libora Bartoše, obdrží malé občerstvení v podobě Svatomartinské medoviny nebo medovo-perníkového čaje a samostatnou kapitolou budou pak večerní prohlídky, kdy si při nevšední atmosféře a za svitu svíček mohou vychutnat kouzelný pohled na setmělé Blansko.

Naproti tomu mladí gastronomové budou od pátečního odpoledne až do nedělních jedenácti hodin nabízet ve Svatomartinském baru, umístěném v jedné z budov farního dvora, celou škálu nápojových specialit, věrných samozřejmě opět svatomartinské tradici. Půjde nejen o již zmíněnou medovinu, nepostradatelné Svatomartinské víno a sortiment pro malé účastníky akce (dětský grog a zimní čaj), ale v letošním roce jako novinku zařadili také speciální edici piva z regionálního minipivovaru Vísky u Letovic, inspirovanou rovněž martinským svátkem. A pochopitelně nesmí chybět stálice v nabídce na podobných akcích školy, „Martinův bílý kůň“, tedy bílý punč podle vlastní receptury z těch nejlepších surovin.

bar
Svatomartinský bar v prostorách fary.

Připraveno je rovněž několik bodů programu, které budou mít letos premiéru. V době přivítání svatého Martina na dvoře fary bude hostům k dispozici venkovní kinokavárnička, kdy bude možné nad šálkem horkého nápoje sledovat projekci o evropském projektu Via sancti Martini, jehož je jak známo blanenský kostel součástí. Krom toho bude po celou dobu konání akcí v Centru sv. Martina (pátek – sobota) k vidění expozice řezbářské scenérie „Legenda o Martinově plášti“ a výstavka o životě tohoto světce a o svatomartinských tradicích, kterými škola doplní doprovodný program rozsáhlých oslav.

A ti z návštěvníků, kteří zamíří na nedělní vyvrcholení Blanenského vítání sv. Martina v zámeckém parku, potkají studenty školy u všech vstupních bran, neboť budou mít jako každým rokem na starosti vítání příchozích, prodej vstupenek a podávání základních informací o dění v areálu zámku.

Jak je vidět, není toho málo, čím žáci této soukromé školy se svými pedagogy k průběhu letošních oslav přispějí, tak jim k tomu přejme hodně zdaru, pěkné počasí a hlavně spokojené návštěvníky, které tímto k účasti co nejsrdečněji zveme!

Za Střední školu gastronomickou, s. r. o. Martin Jaglář, zást. ředitelky

logo Jihomoravského kraje