Proč musí být v jídelníčku označeny alergeny
2. prosince 2014, zprávy z MěÚ, přečteno: 4790×
Stále se zvyšuje počet lidí s alergickými projevy po konzumaci potravin. Některé látky obsažené v potravinách mohou mít pro zdraví člověka zcela fatální následky. O přítomnosti alergenů by měli být informování vedle odborníků a kontrolních orgánů především jejich spotřebitelé.
Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.
Evropská komise hledala kompromis v označování balených a nebalených potravin. Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům byl vydán přesný seznam látek a produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost.
S účinností od 13. prosince 2014 platí toto nařízení také v ČR a ukládá stravovacím provozům povinnost označovat alergeny obsažené v nabízených pokrmech. Povinností stravovacích provozů je zároveň předem informovat strávníky o alergenních složkách v potravě.
S ohledem na toto nařízení Pečovatelská služba města Blanska ve spolupráci s dodavatelem jídel pro seniory Vývařovnou Volf uvádí od prosince 2014 v jídelníčku u jednotlivých jídel toto číselné označení.
Alergeny jsou očíslovány, označeny pod každým pokrmem. Jejich souhrnný seznam je každému strávníkovi dostupný na webových stránkách Odboru sociálních věcí MěÚ Blansko (www.blansko.cz/mestsky-urad/odbor-socialnich-veci/) a dále u pracovníků pečovatelské služby, na nástěnkách Městského klubu důchodců, v domech s pečovatelskou službou nebo přímo ve Vývařovně Volf, K. J. Mašky 2, Blansko.
Každá změna receptury bude znamenat změnu přepisem či doplněním čísla alergenu v jídelníčku (například mimořádné dochucení sojovou omáčkou, zahuštění moukou a pod.). O případných dalších změnách budou strávníci včas předem informováni.
Je třeba podotknout, že strávníci, kteří netrpí alergií na potraviny, se značením nemusí zásadně zabývat.
V závěru uvádíme seznam potravinových alergenů s číslem označení v jídelníčku vývařovny Volf, které podléhají legislativnímu označování:
1. Obiloviny obsahující lepek.
2. Korýši a výrobky z nich.
3. Vejce a výrobky z nich.
4. Ryby a výrobky z nich.
5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich.
6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich.
7. Mléko a výrobky z něj.
8. Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů).
9. Celer a výrobky z něj.
10. Hořčice a výrobky z ní.
11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich.
12. Oxid siřičitý a siřičitany – v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2 .
13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj.
14. Měkkýši a výrobky z nich.
Mgr. Iveta Čípková
vedoucí oddělení sociálních služeb
Další články v kategorii „zprávy z MěÚ“
14. července 2025
Práce na nosné konstrukci nového krytého bazénu v Blansku finišují
2. července 2025
U sochy legionáře si po 108 letech připomněli bitvu u Zborova
30. června 2025
Blanenské školy o prázdninách čeká modernizace
28. června 2025
Dopravní hřiště nabídne rozšířený provoz o letních prázdninách
26. června 2025
Zastupitelé schválili závěrečný účet města, dotaci hokejistům i úsekové měření ve Křtinách
25. června 2025
Radní přidělili dotace, řešili také revitalizaci Palavy nebo další opravy haly Mlýnská
23. června 2025
Dvůr Dělnického domu dostane nové dláždění
19. června 2025
Modernizace a stěhování dočasně omezí služby řidičských průkazů a živnostenského úřadu
16. června 2025
Restaurátor očistil kamenné sochy a busty ve městě
11. června 2025
Radní udělali další krok v přípravě stavby nové lávky na sportovní ostrov