V knihovně pokřtili novou publikaci z edice KráLiK

9. prosince 2014, kultura, přečteno: 2320×

Edice regionální literatury KráLiK se zaměřuje na místní témata. V nové knize na život ve Žlebu, jak se dříve říkalo části města, kterou nyní známe pod názvem ulice Gellhornova, vzpomíná pan Luděk Půlpitel.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

V poslední době se edice zaměřuje na vzpomínky lidí, kteří popisují zákoutí Blanska, jež mladá generace už vůbec nezná. Loni vydal v této edici svoje vzpomínky pan Jaroslav Kočí v publikaci O Starém Blansku. Letos na něho navázal pan Jaroslav Půlpitel knihou Školní léta ve Žlebu (1943–1948), která popisuje historickou podobu dnešní ulice Gellhornovy a je také doplněna množstvím historických fotografií toho místa.

Pan Půlpitel ve Žlebu strávil celý život. Nejdříve jako obyvatel, později jako zaměstnanec firmy ČKD Blansko. V knihovně promítl fotografie a ke každé přidal několik svých vzpomínek. Upozornil, o jaká místa se jedná, a doplnil, jak vypadají nyní.

Luděk Půlpitel
Autor knihy Luděk Půlpitel vypráví o historii Žlebu.

Knihu za účasti autora pokřtili v Městské knihovně Blansko v pátek 5. prosince 2014. Představil ji pan Šebek, který o ní řekl: „Jsou to osobní vzpomínky plné klukovství, osobitého pohledu a humoru. Knihu jsem přečetl jedním dechem. Pan Půlpitel vytvořil zajímavé dílko o místě, které sice všichni známe, ale dnes již zcela jinak.“

publikace KráLiK

Knihu z edice KráLiK, která má formát A5, je kopírovaná a má kroužkovou vazbu, lze zakoupit v Informační kanceláři Blanka na ul. Rožmitálově.

Stanislav Mrázek