Ročenka Galerie města Blanska 2014 je věnována Jiřímu Načeradskému

16. ledna 2015, kultura, přečteno: 2065×

V rámci vernisáže výstavy Dagmar Šubrtové SALVE VALE, která proběhla 10. ledna 2015, byla poprvé představena nová ročenka Galerie města Blanska 2014, jež je věnována památce zesnulého malíře Jiřího Načeradského.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Spolupráci se studenty grafického designu z brněnské FaVU VUT jsme navázali již před dvěma lety. Se skupinkou posluchačů této fakulty jsme měli původně v plánu vytvořit skládačku k výstavě Banzai, Mistře! Právě tento pokřik totiž zazněl v závěru vernisáže výstavy, jež byla poctou významnému akademickému malíři Jiřímu Načeradskému k jeho nedožitým 75. narozeninám. I přesto, že se nám podařilo shromáždit mnoho zajímavého materiálu, k vydání této brožury však nedošlo,“ upřesnila Olga Fryčová Hořavová, vedoucí Galerie města Blanska. 

Představení ročenky Galerie města Blanska 2014
Olga Fryčová Hořavová nad zbrusu novou ročenkou. Foto: J. Franchi

„Nakonec nás napadlo využít nashromážděnou dokumentaci k vydání ročenky galerie pro rok 2014. Také na ní již začali pracovat posluchači Fakulty výtvarných umění, společně se tedy pustili se svými kolegy do práce. Vždy jim záleží na tom, aby tomuto počinu nechyběl vtip, vloni měla např. podobu archiválie v plastovém sáčku. Letos nechali vyvolat fotografie vystavovaných uměleckých děl, složili je do alba, jehož jednotlivé listy na závěr oskenovali. Oskenované fotografie tedy tvoří základ jejích jednotlivých listů. Každá ročenka bude navíc svým způsobem originální, na zadní straně je totiž vyhrazeno místo k podpisu některého z Načeradského studentů. Samozřejmě zde nechybí ani autorův oblíbený pokřik Banzai, Mistře!,“ uvedla na závěr vedoucí galerie.

Ročenku vydala Galerie města Blanska za finanční podpory Ministerstva kultury ČR. Autorkou fotografií je Michaela Dvořáková, na grafické úpravě se podíleli Anna Štysová, Kateřina Novotná, Marcela Schneiberková a Jakub Konvica. K dispozici je přímo v galerii nebo v Blanenské informační kanceláři Blanka na Rožmitálově ulici.

Cena této nové publikace, která vyšla v nákladu 300 ks, je 100,- Kč. Jednotlivé výtisky zamíří také do knihoven, uměleckých škol, kulturních institucí apod.

red