Ráječkovská desítka otevře běžeckou sezonu na Blanensku

5. února 2015, sport, přečteno: 1662×

Právě začíná nový ročník Okresní běžecké ligy. První závod odstartuje v sobotu 7. února v Ráječku, měří deset kilometrů a závodníci se mohou těšit na sněhem zaváté kopce a ledové cesty. „Vloni se trasa všem líbila, akorát si nedovedli představit, jaké by to bylo na sněhu. Tak teď to uvidí,“ říká ředitel Ráječkovské desítky Zdeněk Přibyl. Běžecká liga letos zahrnuje 29 závodů, o jeden víc než v loňském roce.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Závodem v Ráječku začíná běžecká liga každý rok. Vloni pořadatelé změnili trať, ta už nevede po silnici, ale z centra obce do lesů a zpátky. Zázemí bude stejně jako v loňském roce ve Staré škole. Podle předpovědi by měl sníh vydržet, běžce tedy čeká těžký terén. „Kromě výkonnosti bude rozhodovat i technika, kdo si jak troufne to pustit z kopce,“ upozorňuje Přibyl. Desetikilometrovou trať si projel v týdnu na kole, je ovšem možné, že do soboty ještě sníh připadne.

Závody v Ráječku jsou určené i dětem. Prezentace je od 08:00 hod, dětské kategorie vyráží na trať od 09:00 hod, v 10:30 hod startuje dorost, junioři a ženy, v 11:15 hod pak proběhne hlavní závod.

Okresní běžecká liga
Ráječkovská desítka 2014. Foto: archiv OBL

V Okresní běžecké lize došlo k několika změnám. Po loňských zkušenostech vypadl jedovnický závod, naopak do termínovky se vrátil nejstarší podnik na okrese, Běh Černou Horou. Novinkou je Blanenská desítka, která si vloni odbyla úspěšnou premiéru. Na silnici z Blanska do Ráječka závodili běžci, koloběžkáři i inlajnisté. Přibyde také jedna kategorie: „Valná hromada OBL odsouhlasila zařazení kategorie ženy veteránky II pro ženy starší 50 let,“ podotýká ředitel OBL Jiří Vrtílka. Vedení soutěže tak reaguje na větší účast žen tohoto věku v závodech.

Veškeré informace včetně propozic a kompletní termínovky závodů, fotografií, výsledků a článků najdete na webu www.oblblansko.cz nebo na facebookové stránce www.facebook.com/oblblansko.

Běh Černou Horou letos čeká úctyhodný 57. ročník, další závody oslaví kulatá jubilea. Jarní pětka a podzimní desítka na dráze třicet let, Půlmaraton Moravským krasem dvacet let, stejně tak Hraběnčino běhání. I letos půjde o body do celkového hodnocení i o důležitější věci: tedy dobrý pocit z pohybu a setkání s dalšími běžci a kamarády. „Závody v Okresní běžecké lize jsou pro všechny, výkonnostní běžce, děti i dospělé, aniž by museli myslet na body, budeme se těšit na setkání,“ uzavírá za OBL Tomáš Mokrý.

red