Vyšel Sborník Muzea Blansko 2014

16. března 2015, kultura, přečteno: 3041×

V pokladně Muzea Blansko a v Blanenské informační kanceláři Blanka si zájemci mohou zakoupit Sborník Muzea Blansko 2014 s celou řadou zajímavých článků a odborných studií.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Sborník Muzea Blansko 2014

Publikace je tradičně rozdělena do tří částí: část přírodovědná a společenskovědná je doplněna o aktuální zprávy a oddíl věnovaný různým výročím a nekrologům.

V první, tedy přírodovědné části, jsou zařazeny články týkající se hydrogeologie Babické plošiny nebo dějin Šenkova sifonu v Býčí skále. V tomto případě se jedná o příspěvek Vojtěcha Gregora žijícího v Kanadě. 

Zařazen sem byl i jediný příspěvek starohraběte Salma o Moravském krasu. „Jedná se o Salmovu reakci na anonymní článek v časopise Vaterländische Blätter z roku 1814, ve kterém se vyjadřuje k článku o Sloupu v Moravě, jehož autorem by mohl být badatel K.J. Jurende,“ uvedl Milan Koudelka z blanenského muzea.

V části společenskovědné se pak lze mimo jiné dočíst např. o průběhu bouřlivých listopadových událostí roku 1989 na Boskovicku: o generální stávce a zakládáni Občanských fór, dále o osobě lipůveckého hostinského Johannese Fürsta nebo o moru na Blanensku roku 1715.

Tématu poštovní autobusové dopravy v Moravském krasu se v novém sborníku věnuje Petr Hoffman, odborník na historii autobusové přepravy v celé České republice. Jeho text je doplněn o historické fotografie a původní jízdní řády.

Celkový rozsah publikace je 168 stran, byla vydána za podpory Města Blanska a Jihomoravského kraje. K dostání je nejen přímo v Muzeu Blansko, ale také v Blanenské informační kanceláři Blanka na Rožmitálově ulici.

red