Bejvávalo aneb Za blanenských dávných časů – 3. kolo

27. dubna 2015, historie, přečteno: 3192×

V letošním i roce příštím slaví Blansko hned několik výročí, která se vážou k historii našeho města. Abyste se s historickým Blanskem seznámili ještě lépe, připravili jsme pro vás poznávací soutěž.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

V roce 2015 slavíme 110. výročí povýšení Blanska na město (1905) a 200. výročí úmrtí Karoliny Meineke na blanenském zámku (1815), v nadcházejícím roce 2016 to bude k 880. výročí první písemné zmínky o městě v Letopise kanovníka Vyšehradského (1136).

Ve spolupráci s Galerií a antikvariátem Jonáš Blansko jsme pro vás připravili poznávací soutěž. Vaším úkolem je odpovědět na otázky, které se vztahují ke zveřejněnému snímku. Soutěžní snímek uveřejníme vždy jednou za měsíc až do konce roku 2015. 

Ze správných odpovědí vždy vylosujeme výherce, který obdrží věcnou cenu věnovanou městem Blansko nebo Galerií a antikvariátem Jonáš.

Ve 2. kole soutěže jsme se ptali na to, kdy byla přistavena k radniční budově věž a v očekávání jaké události se tak stalo.

Správné odpovědi byly následující: 1. Věž byla přistavěna v roce 1904, 2. Stalo se tak v očekávání povýšení Blanska na město.

Správně odpovědělo všech 16 soutěžících, kteří se tohoto kola zúčastnili.

Losování určilo výherce druhého kola. Stal se jím pan Jiří Mareček z Blanska. Cena v podobě tašky s publikacemi a dalšími předměty věnovanými Galerií a antikvariátem Jonáš, Blanenskou informační kanceláří Blanka a redakcí Zpravodaje města Blanska je pro něho připravena v informační kanceláři.

Napsali jste nám:

K radniční budově byla přistavěna věž s hodinami v roce 1904, přístavba stála 4.000 korun. O povýšení vyjednávali tehdejší starosta Karel Ježek spolu s radními Antonínem Sedlákem a Rudolfem Žákem ve Vídni v roce 1903. Městem se Blansko stalo 15.02.1905. (Erik Hromek)

Radnice (obecní dům) na tomto místě byla již od roku 1648, kdy na spáleništi domu byla postavena radnice s dřevěnou vížkou. Tato budova byla v roce 1885 zbořena a na místě postavena nová radnice bez věže. (Jaroslav Podrabský)

V roce 1885 došlo k výstavbě nové radniční budovy za 108.000 korun. Aby mohla být nové radnice rozšířena, byl k ní zakoupen i sousední dům občana Šefčíka. (Milan Štěrba)

Soutěžní otázka 3. kola:

Níže je historická pohlednice ze 40. let 20. století. Vpravo je dům blanenského stavitele Mikuláše Matuly, Dům Okresní sociální péče o mládež, dům Arnošta Macka – závod na vodovody a ústřední topení.

soutěžní snímek

1. Na které ulici tyto budovy byly?
2. Která budova dnes již neexistuje?

Odpovědi se svým jménem a poštovní adresou zasílejte buď na e-mail: zpravodaj@blansko.cz, nebo na adresu redakce: Zpravodaj města Blanska, Hybešova 1, 678 01 Blansko nejpozději do 11. května 2015

Jméno výherce zveřejníme v dalším kole soutěže.