Horní Lhota, jak ji možná neznáme

20. dubna 2015, okolní obce, přečteno: 4750×

Premiéra v pořadí druhého filmového dokumentu s názvem Horní Lhota, v rámci projektu „Město na vesnici a vesnice ve městě“ Studia Audiovisual Blansko, se uskuteční v neděli 26. dubna v 17:00 hodin v budově B. O. I. S. Tvůrci filmu společně s Mateřským a rodinným centrem Hornolhotské maminky srdečně zvou k účasti na této akci do Horní Lhoty nejen místní obyvatele.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Startovací díl projektu „Město na vesnici a vesnice ve městě“, jehož cílem je představit život v jednotlivých městských částech Blanska, byl věnován Klepačovu. Díky dokumentu, postaveném na vyprávění místních pamětníků a doplněném o záběry z akcí na Klepačově, se Radkovi a Janu Popelkovým, tvůrcům filmu, podařilo vytvořit zajímavý obraz historie Klepačova, jakousi mozaiku životních příběhů a událostí, které tuto příměstskou část zasáhly.

„Tentokrát jsme však zvolili odlišnou metodu natáčení, hlavní osu dokumentu tvoří komentář místního pamětníka, pana Jana Vybíhala, oživený záběry z akcí, které zde v průběhu roku pořádají Hornolhotské maminky,“ vysvětluje Radek Popelka, režisér, kameraman a autor střihu. 

Jan Vybíhal
Záběr z filmu – Jan Vybíhal.

Natáčení trvalo něco přes rok, v chronologickém sledu bylo možné zaznamenat všechny kulturní akce, jejichž plán Hornolhotské maminky sestavují s předstihem na celý školní rok. „Natáčení tak bylo o mnoho snazší, mohli jsme si vše dopředu naplánovat,“ doplnil svého syna Jan Popelka, producent, zvukař a druhý kameraman z blanenského Studia Audiovisual.

Činnost Mateřského a rodinného centra Hornolhotské maminky je skutečně velmi pestrá. Vše začalo vcelku nevinně: V Horní Lhotě zrušili školu i školku a děti se neměly kde scházet. Několik šikovných maminek se rozhodlo zabránit tomu, aby se děti potkávaly a vzájemně se přitom neznaly a pustily se do vymýšlení různých aktivit pro své ratolesti. Z tvůrčích dílniček o sobotách v místní knihovně maximálně pro pět dětí se rázem staly větší akce.

Předpremiéra filmu Horní Lhota
Tvůrci filmu Radek a Jan Popelkovi s Hornolhotskými maminkami nad místní kronikou. Foto: J. Franchi

Aktivity této neziskové organizace jsou jakýmsi hnacím motorem celého hornolhotského dění. Pokud jsou maminky z Horní Lhoty osloveny pořadateli jiných akcí pro děti z okolí, účastní se i těch, vždy se zajímavým a originálním programem. Za všechny lze zmínit např. Bambiriádu nebo Den pro děti v Nemocnici Blansko.

Organizátoři akce věří, že zájem o promítání by mohl být značný. Neočekávají totiž účast pouze ze strany starousedlíků, ale i lidí, kteří do Horní Lhoty často přijíždějí, ať už jsou to příbuzní, přátelé či známí.

Horní Lhota
Záběr z filmu.

Premiéra filmu spojená s křestem DVD Horní Lhota proběhne v neděli 26. dubna v 17:00 hodin v sále budovy B. O. I. S. za účasti představitelů města Blanska. DVD bude v prodeji jednak přímo na místě; za sto korun tak můžete získat zajímavý dárek pro všechny, kdož mají k Horní Lhotě nějaký vztah; nebo si je můžete zakoupit v Blanenské informační kanceláři Blanka či v hornolhotské knihovně.

Další v pořadí v rámci projektu „Město na vesnici a vesnice ve městě“ bude Těchov. Natáčení je již v plném proudu, máme se tedy opět na co těšit.

Jana Franchi