Hotel Dukla před zbouráním obsadí policie

17. dubna 2015, zprávy z MěÚ, přečteno: 4541×

Ještě než půjde hotel k zemi, využije jeho prostory Policie ČR k výcviku svých složek. Samotný výcvik již začal. Stanoveny jsou termíny v období od 16. dubna do konce června.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Město Blansko se rozhodlo využít budovu bývalého hotelu Dukla k výcvikovým účelům pro IZS. „Inspirovali jsme se cvičením, které proběhlo v rámci Jihomoravského kraje na brněnském výstavišti, kde proběhlo cvičení ‚Amok‘. Příští týden bude zadáno výběrové řízení na demolici a nastane mezidobí, kdy se bude čekat na jeho výsledek a objekt zůstane nevyužitý. Proto jsme ho nabídli k výcviku jak Policii ČR, tak i Hasičskému záchrannému sboru ČR,“ uvedl starosta Ivo Polák.

Kvitoval také to, že policie nabídku přijala a tyto prostory využije ke zdokonalení výcviku jednotek. Hasiči nabídku zvažují a zatím se k ní nevyjádřili. Pokud projeví zájem, musí sladit harmonogram s tím, který už má stanovený pro výcvik policie.

Výcviku v objektu se zúčastní především policisté územního odboru, ale také odboru kriminální policie a vyšetřování, protože na zákrok se dnes dostane každý policista, který slouží. Připojily se také krajské složky Školní policejní středisko Krajského ředitelství Policie Jihomoravského kraje a zásahová jednotka.

„Charakter objektu, jeho vnitřní uspořádání nám napomůže k tomu, abychom naše policisty naučili pohybovat se v reálném prostředí. Objekt včetně vnitřního vybavení nám nahradí simulace, které jsme řešili ve výcviku jen provizorně – např. zásah v paneláku na schodišti. Poslouží také k tomu, aby se jednotky secvičily a dokázaly adekvátně reagovat na podobné události, které proběhly nedávno v Uherském Brodu,“ popsal přínos výcviku vedoucí Územního odboru Blansko Policie ČR plk. Zdeněk Grénar.

hotel Dukla

Výcvik zahájil 16.04.2015 a policie má již naplánovány termíny až do konce měsíce června. Vlastní výcvik bude probíhat přímo v budově a neměl by žádným způsobem zasáhnout do běžného života obyvatel města. Občané mohou zaznamenat pohyb policistů před hotelem nebo mohou vidět policisty slaňovat ze střechy na balkon. K výcviku budou použity speciálně upravené zbraně systému FX s barevnými náplněmi, které připomínají paintball. Nezpůsobí smrtelné zranění a střelba z nich není tak hlučná jako z klasických zbraní a neměla by být venku ani slyšet.

Plk. Zdeněk Grénar popsal také některé situace, které budou policisté nacvičovat: „S ohledem na plánovanou demolici nemusíme řešit, pokud se něco rozbije a můžeme trénovat například násilné vniknutí do uzavřeného prostoru. Nacvičovat se bude také zneškodnění zabarikádovaného pachatele v bytě s rukojmím, napadení veřejnosti ozbrojeným pachatelem, evakuace osob, zajištění prostor i eliminace pachatele. Objekt nabízí i možnosti k natrénování slaňování ze střechy pro vniknutí do bytu přes balkon. Cvičení pokryje především situace, které reálně mohou nastat a v rámci ČR už i nastaly.“

Policie využívala k výcviku už menší domy. Podobně velký objekt policie k tak intenzivnímu výcviku využije policie v rámci Jihomoravského kraje poprvé. Pro novináře a starosty regionu připraví Policie ČR speciální prezentaci v hotelu Dukla včetně ukázek vybavení a výcviku.

Stanislav Mrázek